Belorusija uvela sankcije Evropskoj uniji

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

02.10.2020

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minsk uvodi recipročne sankcije Evropskoj uniji, nakon što je EU uvela sankcije Belorusiji, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"U vezi sa viznim sankcijama koje je EU usvojila protiv određenog broja beloruskih zvaničnika, beloruska strana od danas aktivira recipročni sankcioni spisak. U skladu sa ustaljenom civilizovanom diplomatskom praksom, nećemo ga objavljivati", navodi se na sajtu.

Dodaje se da spisak lica kojima je zabranjen ulazak važi i u okviru integracionih saveza koja uključuju Belorusiju.

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova poziva EU otvori granice za sve Beloruse, a ne samo za posebne.

"Umesto postavljanja novih viznih ograničenja pozivamo Evropsku uniju da otvori granice za sve Beloruse, a ne samo za one koje ste 'separisali'", navodi se u saopštenju MIP Belorusije.

Ističe se da je uvođenjem sankcije protiv Belorusije, EU od sebe otuđila svog suseda. U saopštenju se navodi da je poslednjih godina beloruska strana aktivno i uporno radila na jačanju odosa na liniji Belorusija-EU, korisnom za stanovnike i bezbednost u zajedničkom regionu.

 "Činjenica je da su obe strane primetile pozitivne rezultate toga. Činjenica je i da Evropskoj uniji nije bilo dovoljno četvrt veka da aktivira Sporazum o partnerstvu i saradnji sa Belorusijom, ali je zato nekoliko nedelja bilo dovoljno da uvede sankcije. Verovatno bi uspeli i brže, da nije bila sezona odmora koja je sveta za Evropljane. Sve je jednostavno – EU ponovo ništa ne želi da predloži svom partneru, osim sankcija. To jest, takva 'nagrada' čeka svakog ko iskreno radi na poboljšanju bilateralnih odnosa, ali ne stoji u redu, moleći za člansku kartu?", ističe se u saopštenju MIP Belorusije.

Ranije je šef Evropskog Saveta Šarl Mišel saopštio da će Evropska unija uvesti sankcije zbog "falsifikovanja rezultata izbora i kršenja ljudskih prava" u Belorusiji, a na crnoj listi će se naći oko 40 beloruskih zvaničnika, dok se protiv lidera zemlje Aleksandar Lukašenko neće uvoditi ograničenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading