Kandiduju se na izborima da bi imali plaćeno odsustvo

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.09.2020

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnici malog mesta Karbone, blizu grada Potenca u Italiji, u ponedeljak su dobili novoizabranog gradonačelnika, a već u utorak ostali su bez njega, piše dnevni list "Gazeta del Mezodzorno".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Ne samo gradonačelnik, već i sedam izabranih većnika, svi sa liste "Pošteni i slobodni”, dan nakon izborne pobede podneli su ostavke.

Reč je o groteksnoj situaciji koja je moguća i legalna zahvaljujući anomaliji italijanskog izbornog zakona koji dozvoljava da se osobe iz drugih mesta kandiduju i budu izabrane u lokalnu vladu, a da ih pre toga, kao u slučaju mesta Karbone, niko od meštana nikada nije ni video niti je čuo za njih.

Sve je po zakonu, koji dozvoljava da se u lokalnu vladu biraju osobe koje nisu iz tog mesta.

Nepoznate osobe se kandiduju na izborima, ne zbog političkih ambicija, već što “kandidati” stavljajući se na izborne liste imaju plaćeno odsustvo u vreme izbora na ime izborne kampanje.

Kako piše list, pojava nije nova, još na izborima 2018. godine u malim mestima izborne liste bile su pune “kandidata” iz redova karabinjera, policajaca, financijskih službenika i sličnih.

Svi su bili “kandidati” bez ambicije da postanu deo lokalne vlade već iskoriste pravo da u vreme izborne kampanje od države imaju plaćeno odsustvo.
U ovakvim slučajevima opštinom upravljaju imenovani komesari i takva situacija traje sve do narednih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading