ALKATRAŽ JE ZA TO MESTO KAO DEČIJI VRTIĆ: Asanžu ako bude izručen preti najozloglašeniji zatvor u SAD

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.09.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž morao bi skoro da umre da bi se izvukao iz verovatno najozloglašenijeg zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama ako bi ga osudili za optužbe za špijunažu i poslali tamo, rečeno je danas na sudu u londonskom Old Bejliju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džulijan Asanž

Asanž, koji se bori protiv zahteva za izručenje SAD, verovatno bi bio poslat u savezni zatvor Supermaks u Firenci, u Koloradu, ako bude osuđen, izjavila je Morin Beird, bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropolitan u Njujorku, preneo je AP.

Ona je rekla da će se Asanž verovatno suočiti s najtežim zatvorskim uslovima koje SAD mogu da nametnu, uslovima koji dovode do niza mentalnih problema, uključujući anksioznost i paranoju.


- Iz mog iskustva, skoro tri decenije rada u saveznim zatvorima, složila bih se da dugotrajna izolacija može imati ozbiljne negativne efekte na mentalno zdravlje zatvorenika - rekla je Beirdova.

Prema njenim rečima, Asanž će biti verovatno pod posebnim administrativnim merama ako bude izručen SAD, kako u istražnom pritvoru, tako i nakon bilo kakve osuđujuće presude, zbog zabrinutosti oko nacionalne bezbednosti unutar američke vlade.
 

Prema ovim merama, koje su diskreciono pravo američkog državnog tužioca i koje su korišćene za osuđene teroriste, zatvorenici gotovo ceo dan provode zatvoreni u svojim ćelijama bez kontakta s drugim zatvorenicima i malo kontakata sa spoljnim svetom.

S obzirom na verovatnoću zahteva za posebnim administrativnim merama, Beirdova je rekla da će jedino mesto za njega biti ADX Firenca u Koloradu, osim ako ne dođe do ozbiljne promene u njegovom medicinskom statusu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading