ASANŽ BI DA SE OTRUJE KAO USTAŠA PRALJAK? Analizirao samoubistvo hrvatskog zličinca

Autor:

Svet

25.09.2020

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž unedogled je puštao snimak samoubistva hrvatskog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je u Haškom tribunalu ispio otrov kada mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora - izjavila je na saslušanju pred londonskim sudom doktorka Sondra Krozbi, koja upozorava da bi i Asanž mogao da se ubije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Asanž i Praljak

Praljak, penzionisani general-pukovnik Hrvatske vojske i HVO, osuđen je u Hagu za ratne zločine u BiH, a nakon odbijene žalbe 2017, teatralno je pred sudijama popio kalijum-cijanid i kasnije preminuo. Prema rečima Krozbijeve, koja je obilazila Asanža dok je pre hapšenja po poternici švedskih i američkih vlasti boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, osnivač Vikiliksa je nakon pregledanja Praljkovog čina razmišljao o samoubistvu. Ona je kazala da je primetila vidno pogoršanje Asanžovog mentalnog i fizičkog stanja tokom četiri posete ambasadi, kao i da je tokom posete u februaru 2018. Asanž imao prve misli o samoubistvu. On joj je tada priznao da je zaustavljao kadar u trenutku kada Praljak ispija otrov i analizirao njegovo lice.

Psihijatri i pravni branioci Asanža upozorili su pre nekoliko dana da bi Asanž zaista mogao da izvrši samoubistvo ukoliko bude izručen u Ameriku, koja ga tereti za špijunažu, i ukazali na njegovo pogoršanje mentalnog stanja tokom sedmogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi, kao i nakon njegovog izbacivanja odatle u aprilu 2019. i prebacivanja u britanski zatvor. Krozbijeva je kazala da je tokom posete Asanžu u zatvoru Belmarš u oktobru prošle godine primetila da je on veoma depresivan i da je govorio da razmišlja o samoubistvu hiljadu puta dnevno.

Asanž u britanskom zatvoru čeka odluku suda o izručenju Americi, koja ga tereti za špijunaž

 

Saslušanje o izručenju osnivača Vikiliksa počelo je 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudu biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stela Moris

Verenica: Sinovima govorim da im je otac heroj

Dok osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bije pravnu bitku protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama iz Velike Britanije, njegova verenica Stela Moris nastoji da njihova dva sina znaju ko je njihov otac i zato im, kako kaže, govori da je on heroj.

Australijanac Asanž je u SAD optužen zbog navodne špijunaže, kao i zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata na internetu putem Vikiliksa, a sada se nalazi u jednom zatvoru u Londonu.

- Koliko god mogu, pokušavam da sinovima omogućim osećaj pripadnosti normalnoj porodici - rekla je za američki CBS njuz Morisova, advokat iz Južne Afrike, koja je pre deceniju postala član Asanžovog pravnog tima, a potom s njim ušla u ljubavnu vezu.

Veza je ostala pod velom tajne i pošto je Asanž pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a njih dvoje su kasnije dobili sinove Gabrijela i Maksa, koji su retko imali priliku da vide oca, ali, kako tvrdi Morisova, s njim razgovaraju svakodnevno.

- Nije moguće da Džulijan ima pravično suđenje u SAD - kaže Morisova, koja ističe da sinovima želi da omogući da osete očinsku ljubav.

- Govorim im da je Džulijan heroj - dodaje ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading