(FOTO) Situacija u Minsku podseća na onu sa 5. oktobra: Vodeni topovi, KRVAVE glave, borbena pripravnost policije

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

23.09.2020

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko osoba je povređeno kada je policija danas upotrebila vodene topove tokom protesta u Minsku, dok je više od 10 osoba zadržano u pritvoru, prenosi Rojters pozivajući se na ruske medije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Povređeni demonstrant

Prema navodima očevica britanske agencije, hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Minska kako bi protestovali protiv iznenadne inauguracije predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i beloj boji, dok su automobili u prolazu svirali u znak solidarnosti.


Na jedom od transparenata koji su učesnici protesta nosili pisalo je: "Ako imaš 80 odsto, zašto nas se plašis?", čime se aludira na Lukašenkove navode da je na predsedničkim izborima 9. avgusta osvojio 80 odsto glasova.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sukobi na ulicama Minska

Ruska agencija Interfaks objavila je da je nekoliko osoba povređeno kada su upotrebljeni vodeni topovi, dok je agencija RIA navela da je više od 10 osoba zadržano u pritvoru.


Demonstranti su ranije danas počeli da se okupljaju u malim grupama u Minsku, uključujući ispred najmanje tri univeziteta, pokazuju fotografije lokalnih medija.

Neki su uzvikivali: "Saša (nadimak za Lukašenka), izađi, čestitaćemo ti!"
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Policija u borbenoj pripravnosti protiv naroda

Opozicioni politicar Pavel Latuško rekao je da je polaganje zakletve bilo kao "tajni sastanak lopova".

"Gde su ushićeni gradani? Gde je diplomatski korus? Očigledno je da je Aleksandar Lukašenko iskljucivo predsednik OMON-a (specijalnih policijskih snaga) i šačice lažljivih zvaničnika", naveo je on na društvenim medijima.

Lukašenko je danas položio zakletvu za nov mandat predsednika Belorusije, na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vodenim topovima na demonstrante

Ceremonija koja se obično najavljuje unapred kao veliki državni događaj, usledila je posle spornih izbora 9. avgusta na kojima je Lukašenko osvojio preko 80 odsto glasova.


Rezultate izbora ne priznaju opozicija, a ni veći deo zapadnih zemalja.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Povređena učesnica protesta

Tokom ceremonije, policija je blokirala centralne ulice u Minsku, a zaustavljen je bio i javni saobraćaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ukazivanje pomoći povređenima

Organizacijija za ljudska prava Viasna saopštila je da je uhapšeno nekoliko demonstranata nedaleko od Palate nezavisnosti gde se održavala ceremonija i da su sa sobom nosili transparente "Kralj nema odelo" i "Pobeda će pripasti narodu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading