(FOTO) PUTIN JAČI OD ISUSA! Pronašao ga u Sibiru i STRPAO IZA REŠETAKA

Autor: Espreso, Republika

Svet

23.09.2020

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske su vlasti preuzele specijalnu operaciju kako bi uhapsili bivšeg prometnog policajca koji tvrdi da je reinkarnacija Isusa Hrista i već trideset godina vodi kult s bazom duboko u unutrašnjosti Sibira, piše Guardian.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Naoružani policajci uz angažman helikoptera opkolili su zajednicu koju vodi Sergej Torop, među svojim pratiteljima poznat kao Visarion, te uhapsili njega i još dvojicu njegovih pomoćnika.

Ruski istražitelji kažu da će ga teretiti za organiziranje ilegalne verske organizacije te tvrde da je kult iznuđivao novac od slebenika i podvrgavao ih emocionalnom zlostavljanju.

59-godišnjeg Toropa, duge sede kose i brade, maskirane su trupe odvele do helikoptera. U operaciji su delovali agenti iz ruske sigurnosne službe FSB, kao i policija i druge agencije. Uhapšen je i Vadim Redkin, bivši bubnjar u boj-bendu iz sovjetskog doba, koji je poznat kao Visarionova desna ruka te još jedan pomoćnik Vladimir Vedernikov.

 
Torop, koji je 1989. izgubio posao prometnog policajca, tvrdio je da je doživio 'buđenje' kad je sovjetski režim počeo propadati. 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao Crkva posljednjeg zaveta.

Nekoliko hiljada sledbenika živi u nizu udaljenih zaselaka u regiji Krasnojarsk u Sibiru. Među preobraćenicima u kultu su osobe svih zanimanja iz cele Rusije, kao i hodočasnici iz inostranstva.

- Ja nisam Bog. I pogreška je gledati Isusa kao Boga. Ali ja sam živa reč Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene, -rekao je Visarion za Guardian 2002. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/Talk Beliefs
Sergej Torop

Ruski mediji izvestili su da je u izvornoj ideologiji kulta Visarion tvrdio da je Isus bio nad ljudima iz orbite blizu Zemlje, a Devica Marija je 'upravljala Rusijom', ali je kasnije proglasio samog sebe Isusom.

Njegova komuna meša niz obreda izvučenih iz pravoslavnog hrišćanstva s ekološkim ediktima i nizom drugih pravila. Provodi se veganstvo i zabranjuje se novčana razmjena unutar komune. Sledbenici nose strogo propisanu odeću i broje godine počevši od 1961., godine Visarionova rođenja, dok je Božić zamenjen svetkovinom 14. januara, njegovim rođendanom.

Nije jasno što će se dogoditi s pastvom sada kada je njihov vođa uhićen, niti je jasno zašto su vlasti odlučile krenuti u akciju upravo u ovom trenutku. Službena Ruska pravoslavna crkva već dugo osuđuje skupinu, ali dužnosnici su ih do sada uglavnom ostavljali na miru. Neki ruski mediji naveli su da se zajednica umešala u spor s lokalnim poslovnim moćnicima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading