NIŠTA OD NAJAVLJENIH SANKCIJA BELORUSIJI: Kipar blokira EU zbog "ljubavi" Angele i Erdogana!

Autor:

Svet

11.09.2020

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kipar je zapretio blokiranjem najavljenih sankcija Evropske unije protiv Belorusije koje je Brisel hteo da uvede za 31 zvaničnika (među njima nema Aleksandra Lukašenka, prim. aut.), uvedenih zbog brutalnog suzbijanja protestnih akcija, prenosi agencija Blumberg.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Merkelova

Kako navodi ova agencija, Kipar je izjavio da, dok se države-članice EU ne slože da uvedu ograničenja Turskoj zbog operacija bušenja u istočnom Sredozemlju, ni oni neće potpisati predlog za uvođenje sankcija beloruskim zvaničnicima.

SVAKO GLEDA SEBE

Ovo bi mogao biti kec u rukavu Kipra, koji već duži vremenski period pokušava da se izbori za svoje interese na Sredozemlju. Naime, ova ostrvska država od juna prošle godine pokušava da postigne stavljanje na sankcione spiskove Evropske unije sedam turskih kompanija koje su vadile prirodni gas u ekonomskoj zoni Kipra. Grčka i Kipar su dve države koje insistiraju na odvojenim sankcijama za Tursku, a na sve to, ove dve zemlje bi trebalo da daju podršku sankcijama namenjenim beloruskim zvaničnicima. Njihova saglasnost je i te kako potrebna EU kako bi dogovor bio postignut, budući da je za uvođenje sankcija Minsku potrebna podrška svih 27 zemalja saveza.

 

Kako prenosi Dojče vele, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades je pozvao EU da pređe sa reči na dela i zatražio odlučnost EU u vezi sa postupcima Turske. Zbog toga se pojavila i karikatura Angele Merkel, Redžepa Tajipa Erdogana i Emanuela Makrona u najpoznatijim kiparskim novinama Filelefteros, koja na najbolji način opisuje stav zvaničnika Kipra, a to je da Merkelova očigledno, iz samo Nemačkoj poznatih razloga, ne prenosi Erdoganu ono što od nje traže evropski lideri.

Lukašenko u Rusiji 14. septembra

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko će doputovati u Rusiju 14. septembra, što je i zvanično potvrdio portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

- Lukašenko će doputovati u radnu posetu, razgovaraće sa Putinom - saopštio je Peskov.

KIPRU SE ŽURI

Grčka i Kipar vrše pritisak na EU i žele da spreče odugovlačenje u Briselu, gde se radi na spisku mogućih sankcija protiv Turske koje bi trebalo da prisile Ankaru na ustupke u sporu oko gasa u istočnom Sredozemlju, dok šef evropske diplomatije Đuzep Borelj ima ovlašćenje da paralelno pregovara i sa Turskom kako bi se smanjila napetost. Međutim, još uvek je nepoznato kakve bi to mogle da budu sankcije i koga u Turskoj bi pogodile. Iz izjave Borelja da se naslutiti da se ne radi o sankcijama samo protiv pojedinih osoba, već i protiv firmi koja rade na vađenju gasa, ali na spisku bi mogle da se nađu i banke koje finansiraju te firme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading