Pred početak školske godine raste broj zaraženih u Italiji! Oko 13.000 zaposlenih u školama obolelo je od koronavirusa

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.09.2020

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Italiji je do sada na virus kovid-19 testirano skoro 50 odsto zaposlenih u školama, što je oko 500.000 nastavnika i nenastavnog školskog osoblja, a 2,6 odsto testiranih, odnosno oko 13.000 ljudi, pozitivno je.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To su podaci koje je saopštila kancelarija italijanskog specijalnog komesara za vanredne situacije Domenika Arkurija.

Najviše testova sprovedeno je u Lombardiji, gde je testirano 70 odsto, dok je na poslednjem mestu Sardinija sa pet odsto, a izveštaj ne obuhvata region Lacio, koji je testiranje sproveo nezavisno, navodi agencija Ansa.

Očekuje se da će 24. septembra procenat testiranih radnika u školama na teritoriji Italije biti povećan na 60 do 70 odsto.

Kako je saopšteno, od 14. septembra, kada će početi školska nastava u većem delu Italije, dostavljaće se oko 11 miliona zaštitnih maski dnevno koje će učenicima biti neophodne za ulazak u školu.

 

Broj novoobolelih na dnevnom nivou u Italiji i dalje raste, a prema poslednjim podacima registrovano je 1.597 novih slučajeva kovida-19.

Istovremeno, razmatra se mogućnost da trajanje karantina u Italiji bude skraćeno sa 14 na deset dana, o čemu će procenu dati Naučno-tehnički komitet na sastanku u utorak.

Preporuka Svetske zdravstvene ogranizacije (SZO) je 14-dnevni karantin, na osnovu dostupnih podataka o periodu inkubacije koji je u proseku četiri do pet dana, sa gornjom granicom od dve nedelje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading