Prošlo je 6 meseci od proglašenja pandemije! SZO nema svetle prognoze: Evo kada će se korona staviti pod kontrolu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.09.2020

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dve godine, saopštila je pres služba te organizacije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/ST/V.LUKIĆ/pixabay.com/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Danas se obeležava tačno šest meseci kako je SZO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa kovid-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tass.

- Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta - sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

 

SZO smatra i da je šest meseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

- Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promenili - navodi SZO i dodaje da se stalno prate promene virusa.

Kako se dodaje, iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading