Obustavljena klinička ispitivanja oksfordske vakcine! Ispitanik imao NEŽELJENE REAKCIJE

Autor: Blic, Republika

Svet

09.09.2020

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju su razvili "AstraZeneca" i Univerzitet Okford, obustavljena su nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Firma "AstraZeneca" je to opisala kao "rutinsku" pauzu u slučaju "neobjašnjive bolesti". Takođe napominju da u trećoj fazi testiranja, u kojoj je i ova vakcina, ispitivanja uključuje na hiljade učesnika, a mogu trajati godinama.

Oksfordska vakcina je važila za jednu od najozbiljnijih kandidata da uđe u komercijalnu upotrebu kao lek za korona virus, nakon što je pokazala veoma dobre rezultate u prvoj i drugoj fazi testiranja. U trećoj i završnoj fazi testiranja ove vakcine učestvovalo je 30.000 ljudi iz SAD, Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike.

Ovo je drugi put da je ispitivanje oksfordske vakcine protiv korona virusa pauzirano. Takvi događaji su rutina u glavnim ispitivanjima i događaju se svaki put kad dobrovoljac na kome je primenjena vakcina oseti neke od tegoba. Međutim, nastavak testiranja je moguć već za nekoliko dana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"Stat Nevs", britanski specijalizovani zdravestveni portal koji je prvi objavio priču, prenose da detalji neželjene reakcije učesnika istraživanja nisu poznati, ali kako tvrdi njihov izvor, očekuje se da će se oporaviti.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da želi da vakcina bude dostupna u SAD-u pre izbora 3. novembra, ali njegovi komentari podstakli su strah da bi politika mogla imati prioritet nad bezbednošću u žurbi za vakcinom.

U utorak je grupa od devet proizvođača vakcina protiv Covid-19 pokušala da uveri javnost objavljivanjem "istorijskog zaveta" da će se pridržavati naučnih i etičkih standarda u potrazi za vakcinom. "AstraZeneca" je među devet firmi koje su se obavezale na to. Obećali su da će "bezbednost i dobrobit vakcinisanih osoba uvek biti glavni prioritet".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da je trenutno skoro 200 potencijalnih vakcina protiv novog virusa u različitim fazama testiranja i izrade, ali da se ne može očekivati da će neka od njih biti u komercijalnoj upotrebi do kraja ove godine jer je ipak neophodno vreme kako bi se bezbedno i temeljno obavile sve tri faze ispitivanja. Vremenski okvir koji su stručnjaci SZO najavili kao realan kada bi trebalo da se pojavi funkcionalna vakcina je do sredine sledeće godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading