Atina negirala da je sa Turskom postignut sporazum

Autor: Nezavisne, Republika

Svet

03.09.2020

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atina je večeras negirala da je sa Turskom postignut sporazum o pokretanju razgovora kako bi se izbegli slučajni sukobi u istočnom Mediteranu.

RepublikaFoto: youtube.com/BEST TECH
Foto: Ilustracija

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio vest o postizanju sporazuma između Atine i Ankare.

Stoltenberg je izjavio da su se obe zemlje nakon razgovora sa grčkim i turskim rukovodstvom dogovorile da uđu u tehničke razgovore u NATO-u kako bi uspostavile mehanizam za smanjenje rizika od incidenata u istočnom Mediteranu.

Međutim, grčki zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan rekao je da „razgovori o sporazumu nemaju nikakve veze sa stvarnošću“.

- U svakom slučaju, primetili smo nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na stvaranju mehanizma za deeskalaciju u okviru Alijanse. Deeskalacija će se postići kada se svi turski brodovi povuku sa grčke teritorije - istakao je zvaničnik.

Nemačka takođe predvodi diplomatsku inicijativu za širi dijalog, a kancelarka Angela Merkel razgovarala je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom putem video konferencije.

Turska i Grčka su u sporu oko potraživanja rezervi gasa u istočnom Mediteranu i dužine njihovih kontinentalnih delova.

 

Francuska i Italija pridružile su se Grčkoj u vojnim vežbama u istom delu Mediterana, a Turska takođe manevriše u istom regionu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading