Marija Zaharova: OVO ŠTO RADE MLADIĆU JE U DUHU NAJGORE TRADICIJE HAGA!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

03.09.2020

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je nastavak žalbenog postupka bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću uprkos njegovom lošem zdravlju, i ocenila da se stiče utisak da Međunarodni rezidualni mehanizam želi da se po svaku cenu potvrdi prvostepena presuda. Ona je rekla da je takvo ponašanje nedopustivo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marija Zaharova

Mladić je 2017. osuđen na doživotnu robiju zbog, kako je naveo tadašnji Haški sud, genocida nad muslimanima u Srebrenici i drugih zločina.

- Ono što se dešava u Mehanizmu podseća na najgore tradicije prethodnika Mehanizma – Haškog suda. O tome smo dosta čuli, a i vi isto. Stiče se utisak da Mehanizam, bez obzira na pogoršano zdravstveno stanje Mladića, želi da po svaku cenu bude potvrđena prvostepena presuda, koju je doneo Haški sud 2017. godine - rekla je ona na redovnom brifingu za novinare.

Ponovo pozivamo tu strukturu da odustane od takvog kursa i da poštuje međunarodne pravosudne standarde, istakla je Zaharova.

Proces je nastavljen bez obzira na drastično pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, rekla je ona i dodala da su se advokati Mladića, prema informacijama koje ima ruska strana, obraćali strukturama Mehanizma zahtevajući da Mladić bude odmah hospitalizovan ali su njihovi zahtevi neosnovano odbijeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

- Takvo ponašanje prema pravima i zdravlju Mladića je nedopustivo - rekla je Zaharova i podsetila da je SB UN nedavno, razmatrajući rad Mehanizma, istakao značaj poštovanja ljudskih prava ljudi u pritvoru i međunarodnih standarda, uključujući pravo na medicinsku pomoć.

Poštovanje tih standarda u datoj situaciji se može dovesti u pitanje jer Mladić, prema svemu, nije u stanju da u potpunosti prati ta ročišta.

 

 

 

Njihov nastavak u sadašnjim uslovima može dovesti do kršenja prava na pravedno suđenje, zaključila je Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading