Do predsedničkih izbora u Americi ostalo dva meseca: Tramp stiže Bajdena

Autor:

Svet

02.09.2020

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tačno dva meseca Amerikanci će izaći na birališta da odluče da li će republikanski predsednik Donald Tramp ostati u Beloj kući ili će ga tu zameniti demokratski rival Džo Bajden, čija se prednost u anketama tokom leta skoro prepolovila, pa je trka na predsedničkim izborima u novembru opet u potpunosti otvorena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Donald Tramp

Završene su predizborne konvencije obojice kandidata, a naredne nedelje će u SAD biti obeležen Praznik rada, prvi ponedeljak u septembru, nakon kojeg tradicionalno u izbornim godinama kreće završni sprint u kampanjama. To je pravo vreme da se vidi kako kandidati stoje u anketama, a ona koju su zajednički uradili list USA tudej i bostonski univerzitet Safolk pokazala je da je Bajden daleko od sigurne pobede uprkos rovarenju Trampove kampanje, koju je u njegovu korist vršila "duboka država", podstičući nasilne rasno motivisane proteste i okrivljujući predsedničku administraciju za neuspeh u borbi protiv koronavirusa.

SPREMAJU SE SUKOBI?

Prema ovom istraživanju javnog mnjenja, Tramp je poprilično stigao Bajdenovu prednost, koja je u junu iznosila 12 odsto, a sada je sedam odsto pošto demokratski kandidat vodi sa 50 prema 43 odsto. Istu tu prednost od sedam odsto je u avgustu 2016. u anketi istovetnih organizatora imala Bajdenova stranačka koleginica Hilari Klinton, ali je Tramp na kraju preokrenuo njenu prednost i pobedio.

28 odsto Bajdenovih pristalica izjavilo da ne bi mirno prihvatilo Trampovu pobedu

Što je još važnije, kada se u anketu uključe i odgovori koji se odnose i na ostale manje bitne predsedničke kandidate, Bajdenova prednost u odnosu na Trampa je pala na svega pet odsto, a Klintonova je 2016. sedam odsto prednosti imala i uz uključene druge rivale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

KLJUČNI FAKTORI

- privreda stabilizovana iako je pretrpela gubitke zbog koronavirusa i protesta nakon policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, čak 56 odsto Amerikanaca podržava njegovo vođenje ekonomije

- podržao policiju i odbio zahteve demokrata i pristalica pokreta Crni životi su važni da se policijskim snagama smanji finansiranje, Trampa u tome podržava 75 anketiranih u istraživanju organizacija bliskih republikancima, a uz njega je u tome i čak 63 odsto afroameričkih ispitanika

- istorijski spoljnopolitički uspeh, posredovao u sporazumu o normalizaciji odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela

Ova anketa je pokazala i da bi nakon novembarskih izbora mogli da se očekuju i sukobi političkih rivala pošto je oko četvrtina ispitanika izjavila da nije spremna da prihvati ishod glasanja ukoliko njen kandidat bude izgubio. Kod Bajdenovih pristalica taj procenat je veći, pa tako 28 odsto njih ne bi prihvatilo Trampov trijumf, dok kod republikanaca 19 glasača nije voljno da prihvati pobedu demokrata kao legitimnu.

Tramp: Spasao sam Kenošu da je ne spale do temelja

Iako je celokupna demokratska garnitura koja upravlja saveznom državom Viskonsin, jednom od ključnih za ishod predsedničkih izbora, tražila od Trampa da ne ide u Kenošu, grad u kojem više od nedelju dana traju protesti zbog policijskog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka, šef Bele kuće otišao je tamo i stekao ozbiljne političke poene. Njegova poseta je, uprkos najavama rivala, protekla mirno, a on je poručio da je slanjem nacionalne garde u grad sprečio da on bude spaljen do temelja.

KLJUČNE DRŽAVE

Druga anketa kompanije za istraživanje javnog mnjenja "Morning konsalt" pokazala je da Bajden vodi 51:43 odsto u odnosu na Trampa, a da je nakon izbornih konvencija situacija u 11 saveznih država, koje su ključne za ishod glasanja, i dalje manje-više nepromenjena u Koloradu, Minesoti, Severnoj Karolini, Ohaju i Teksasu, dok je Bajden napredovao u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu. Podrška Trampu porasla je za dva odsto u Pensilvaniji i tri odsto u Floridi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading