DOK SE SVI UGRADE! U Italiji od pšenice do hleba cena se povećava čak 15 puta

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.08.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Italiji se od pšenice do hleba cena poveća 15 puta, a Italijani za tu osnovnu namirnicu izdvajaju skoro 15 osto više novca u odnosu na prosek u Evropskoj uniji (EU).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena hleba u Italiji je među najvišim u EU i iznad je cena vekni u Nemačkoj i Holandiji, pokazala je analiza Evrostata za 2019. godinu.

Prema podacima italijanskog udruženja poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti), u Italiji se kilogram meke pšenice prodaje za manje od 21 cent, dok kilogram hleba, koji se dobija mešanjem brašna sa vodom, građani kupuju u proseku za oko 3,1 evra po kilogramu.


U Milanu kilogram hleba košta 4,22 evra, u Bolonji cena dostiže 4,72, u Napulju pada na 1,89, u Rimu je 2,63 evra, a u Palermu 3,02, navodi udruženje Koldireti.

Poljoprivrednici moraju prodati pet kilograma pšenice da bi mogli da plate kafu ili flašu vode u nekom lokalu.

Na svaki evro potrošen na sveže poljoprivredno-prehrambene proizvode poput voća i povrća, svega 22 centa ide poljoprivednom proizvođaču.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading