(FOTO, VIDEO) Preko 70.000 ljudi ustalo protiv Lukašenka

Autor: Republika

Svet

23.08.2020

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom Belorusije počinju protesti koji su najavljeni kao najmasovniji dosad. Kako piše beloruski Belsat do sada se okupilo oko 70.000 demonstranata na Trgu nezavisnosti u Minsku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Oni pevaju i uzvikuju "Lukašenko, odlazi!".

Prema objavljenim fotografijama i snimcima na društvenim mrežama, broj okupljenih postaje sve veći, pa je moguće da će i zaista da sruši rekord.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Demonstrantima su se pridružili i brojni štrajkači iz fabrika.

Mnogi koji pokušavaju da stignu do Minska su sprečeni u tome, javalja Belsat pozivajući se na svedoke koji kažu da organi reda pretražuju automobile u potrazi za simbolima opozicije.

Pojedini putevi do Minska su delimično blokirani zbog toga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prethodno su na ulice izašli pripadnici snaga obezbeđenja

Policija je prethodno pooštrila mere bezbednosti u centru Minska pre nego što opozicija započne svoj marš "Nova Belorusija" u prestonici, rekla je za TASS u nedelju portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Situacija u gradu je do sada mirna i pod kontrolom. Bezbednosne mere se preduzimaju zbog novih planiranih akcija opozicija - rekla je portparolka.

TASS je ranije u toku dana izvestio da se kolona specijalnih vozila i autobusa sa policijskim službenicima kretala prema centru Minska. Deo vozila stigao je do Doma vlade na Trgu nezavisnosti i mnogi prilazi centru bili su blokirani.

Beloruska saobraćajna policija izvodi specijalnu operaciju pod nazivom Filter, posvećujući posebnu pažnju putevima na ulazu u Minsk, javlja Tanjug.

U međuvremenu, portal "Nasha Niva" objavio je 23. avgusta vest da je da je telo demonstranta Mikite Kriucova pronađeno u šumi u blizini Minska sa znakovima višestrukog premlaćivanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kriucov nestanak je prijavljen nakon učešća u protestima u Minsku 12. avgusta. Do sada je potvrđeno da su dve osobe ubijene na protestima zbog izbora u Belorusiji.

Lukašenko tvrdi da su protesti podstaknuti sa Zapada, uključujući SAD, i da NATO raspoređuje snage na zapadnim granicama Belorusije. On je naredio rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Neće biti upozorenja. Upozorili smo ih. Ako povrede državnu granicu, reagovaćemo bez upozorenja - rekao je Lukašenko.

Protesti u Belorusiji traju od 9. avgusta kada je na predsedničkim izborima pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, kojeg opozicija optužuje za kradju glasova.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading