CRNI REKORDERI: Šveđani "dvojkirali" mere protiv korone i zabeležili najveću smrtnost u poslednjih 150 godina!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.08.2020

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvoj polovini 2020. godine u Švedskoj, koja nije uvodila restriktivne mere radi suzbijanja koronavirusa, zabeležena je najveća smrtnost u poslednjih 150 godina, saopštio je Statistički zavod te zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od Kovida 19 do kraja juna umrlo je 4.500 ljudi, mnogo veći procenat nego u ostalim nordijskim zemljama, a taj broj se sada već popeo na 5.800. U Norveškoj koja ima upola manje stanovnika, od koronavirusa umrlo je oko 260 ljudi.

Ukupno je u periodu od janaura do juna preminulo 51.405 Šveđana, što je najviše od 1869. godine kada je umrlo 55.431 građana, delom od gladi.

Švedska je tada imala 4,1 miliona ljudi, a sada ima 10,3 miliona stanovnika.

To znači da je od Kovida-19 preminulo oko 10 odsto više ljudi nego što je umiralo u proseku poslednjih pet godina, naveo je Statistički zavod.

U aprilu broj umrlih bio je skoro 40 odsto veći zbog skoka broja smrtnih slučajeva od posledica Kovida-19.

Švedska je imala drugačiji pristup pandemiji od većine evropskih zemalja, nije uvodila karantin, a škole i privreda mahom su radile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading