RAMA BI DA MIRI LUKAŠENKA I OPOZICIJU: Albanski premijer kao predsedavajući OEBS želi u Belorusiju

Autor: Republika

Svet

19.08.2020

04:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reizabrani predsednik pristaje na raspisivanje novih izbora tek nakon izmene ustava na referendumu, protivkandidatkinja Svetlana Tihanovska najavljuje povratak u zemlju

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da u toj zemlji mogu biti održani novi izbori zbog masovnih protesta nakon glasanja održanog 9. avgusta, ali tek nakon što se na referendumu usvoji novi ustav, a albanski premijer Edi Rama želi da dođe u Minsk kako bi posredovao između vlasti i opozicije.

- Moramo da usvojimo novi ustav. On mora da bude usvojen na referendumu jer smo i u prošlosti usvajali ustav zemlje putem referenduma. A ako želite parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore, oni mogu da budu održani u skladu s novim ustavom - kazao je Lukašenko.

 

 

 

Predsedništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložilo je beloruskim vlastima posredničku misiju sa ciljem uspostavljanja "otvorenog i konstruktivnog dijaloga".

Demonstranti optužuju Lukašenka da je namestio predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti

- Vladi je podneta zvanična ponuda posete aktuelnog predsedavajućeg OEBS premijera Albanije Edija Rame da se sastanu s njim i predstavnicima opozicije - navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu OEBS, u kojem je izražena zabrinutost u vezi s održanim predsedničkim izborima i situacijom koja je usledila.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Edi Rama

I RUDARI U PROTESTU

Najmanje 5.000 ljudi demonstriralo je u noći između ponedeljka i utorka u prestonici Minsku, tražeći odlazak šefa države Lukašenka, koji je osvojio šesti mandat sa 80 odsto glasova na izborima koje opozicija osporava. Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti, a demonstranti optužuju Lukašenka da je namestio predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti. Rudari iz rudnika kalaja u Soligorsku okupili su se prvi put na trgu u centru grada i najavili da se pripremaju za potpunu obustavu rada. Oni su saopštili da su već stupili u delimični štrajk i da je suspendovan rad u oknima.

 

 

 

Opozicija traži da se vlast prenese opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvaniju dan nakon izbora i odatle početkom ove nedelje poručila da je spremna da preuzme odgovornost vođenja Belorusije. Njena zastupnica Olga Kovalkova izjavila je juče da će se drugoplasirana na izborima uskoro vratiti u zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetlana Tihanovskaja

Lažna vest o ostavci šefa diplomatije

Navodi da je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej podneo ostavku, koji su se pojavili na društvenim mrežama i u jednom broju medija, nisu tačni, izjavio je neimenovani diplomatski izvor za rusku novinsku agenciju Tas. Prema tim tvrdnjama, Makej je navodno podneo ostavku posle reakcije zapadnih zemalja na situaciju u Belorusiji nakon predsedničkih izbora. Ambasador Belorusije u Slovačkoj Igor Leščenja, koji je pružio podršku protestima protiv Lukašenka, saopštio je da je podneo ostavku.

- Ona nija planirala odlazak i stoga sam sigurna da će se ubrzo vratiti - rekla je Kovalkova.

EU RAZMATRA SANKCIJE

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile Lukašenka za nepoželjnu osobu (persona non grata) i pozvale na održavanje novih, "slobodnih" izbora u toj zemlji. Evroparlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od mešanja u situaciju u Belorusiji. Oni su osudili upotrebu sile nad mirnim demonstrantima i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima. Prema zvaničnim podacima, prvih dana protesta privedeno je više od 6.700 ljudi.

 

 

 

Ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzales Laja rekla je da EU razmatra mogućnost uvođenja sankcija protiv pojedinaca u Belorusiji koji su povezani sa nasiljem i izbornom prevarom, najavljujući da će lideri Unije danas razgovarati o situaciji u toj bivšoj sovjetskoj republici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading