TRAMPOVA DVA DŽOKERA ZA IZBORE: Čovek koji "zna" rezultate izbora otkriva adute šefa SAD

Autor:

Svet

18.08.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alan Lihtman, profesor istorije na američkom univerzitetu u Vašingtonu, predvideo je ishode svih predsedničkih izbora u SAD od 1984. godine, uključujući i izbor Donalda Trampa za šefa Amerike 2016. godine, u šta je malo ko verovao. Sada daje veće šanse Džou Bajdenu, ali prvi put nije stoprocentno siguran da će pogoditi rezultat predsedničke trke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Bune ga "dva džokera" koje u rukavu očigledno ima Donald Tramp.

- Prvi njegov džoker ili ključ jeste to što će sve učiniti da oteža glasanje poštom jer smatra da mu ono neće ići u prilog, pa da će biti i namešteno za Bajdena. Druga, mnogo bitnija za njega je "ruska intervencija". Znamo da neće učiniti ništa da je spreči, nego će je opet oberučke prigrliti, kao i pre četiri godine - kaže Lihtman.

Tramp (74) tokom žestoke predizborne kampanje za tri godine starijeg rivala rekao je da je senilan, da je lutka na koncu "radikalne levice" i da je "protiv boga".

- Nema sumnje da će mu to reći i u lice i čuti odgovor na tri debate u septembru i oktobru. To će u mnogome odlučiti pobednika - kaže Lihtman.

Istoričar Bajdenovu prednost vidi u tome što nije odgovoran za "katastrofalnu ekonomiju", "poražavajuću borbu sa koronavirusom", ali i "rasne nemire zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda", za razliku od aktuelnog predsednika države.

- Zbog toga su prsti upereni u Trampa, koji zbog KOVID-19 ne može održavati omiljene mu političke skupove da bi ubedio javnost u svoje vizije. Međutim, položaj je iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti. S druge strane, iako su mu gafovi česti, a pojavljivanje u javnosti retko, demokratski predsednički kandidat Bajden ima veliku prednost uoči izbora 3. novembra, koji će zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize biti u stvari referendum o Trampu. Trenutno ankete pokazuju da Bajden ima 7,9 odsto prednosti i, što je još važnije, vodi u većini ključnih država. Istina, manje se od Trampa pojavljuje u javnosti, ali tako smanjuje i šansu da napravi novi gaf. Fali mu harizma koja krasi Trampa - zaključuje Lihtman.

Profesor Norpot: Pobeđuje Tramp

Za razliku od Lihtmana, "proračuni" profesora političkih nauka na univerzitetu države Njujork u Stoni Bruku Helmuta Norpota jasno govore da Tramp pobeđuje. Tvrdi da predsednik ima 91 odsto šanse za reizbor, a Bajden samo devet procenata šanse za pobedu.

Norpotov primarni model koristi statističku reprezentaciju američkih predsedničkih trka sa jednom ključnom metrikom - značajem ranih predsedničkih primarnih izbora. Norpot ne predviđa da li će Tramp osvojiti i najviše direktnih glasova ove godine, ali predviđa da će dobiti 363 glasa, a Bajden 175.

- Uklesano je u kamenu da aktuelni predsednik sa izrazito boljim rezultatom na primarnim izborima od svog protivnika nikada nije izgubio izbore - kategoričan je Norpot.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading