PUČDEMON PRELOMIO: Ništa od izbora i proglašenja nezavisnosti!

Autor: Tanjug

Svet

26.10.2017

13:14 >> 15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski lider Karles Pučdemon obratio se javnosti danas popodne i odbacio mogućnost raspisivanja regionalnih izbora. Kako je objasnio, ne postoje garancije za održavanje izbora.


RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karles Pučdemon

Pučdemon je trebalo da se obrati katalonskom parlamentu još u 13.30 sati međutim, govor je najpre odložen za jedan sat, a onda i otkazan. Katalonski lider se ipak obratio javnosti u 17 sati, i poručio da neće raspisati regionalne izbore.

- Ništa ne opravdava regionalne izbore sada, nema dovoljno garancija da bi se oni održali - rekao je on i dodao da "niko ne može da kaže da on nije bio za dijalog sa španskom vladom".

Vlada Španije objavila je ranije danas da je spremna da obustavi primenu mera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji ukoliko katalonski lider Karles Pučdemon raspiše prevremene regionalne izbore, javio je danas španski list Vangvardija pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja, prenosi Rojters.

Španski list Vangvardija, koji se štampa i na katalonskom, prikazao je masu ljudi sa zastavama Katalonije okupljenih ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Pučdemon.

Dnevnik Pais preneo je da je Pučdemonov zamenik Đordi Baiget ranije napustio sedište partije uz povike "izdajniče", a ostavku je uputio i Đordi Kuminal, zamenik šefa pokreta Đunts pel si, kojem pripada PDEKat.

Katalonska vlada je saopštila da će Pučdemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

- Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji -  naveo je Pučdemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Pučdemon je rekao da bi to bila uvreda za španski ustav i da bi mere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona.

Katalonski lider je dodao i da španski ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

U 17 časova biće održana sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading