Ovim zemljama preti BEJRUTSKI SCENARIO! "Čuvaju" opasne supstance u ogromnim količinama

Autor: telegraf

Svet

11.08.2020

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon strahovite eksplozije u Bejrutu koju je izazvao amonijum nitrat, širom sveta pojavila se zabrinutost oko njegovog skladištenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hemikalija se naširoko koristi u celom svetu, kao đubrivo ili za eksploziv u rudarstvu.

Međutim, postoje strogi propisi o tome gde se može čuvati i koliko dugo, a lokacija se često čuva u tajnosti zbog njegovog potencijala za pravljenje bombi, prenosi BBC.

Indija

Skoro 740 tona čuvalo se pet godina u 37 kontejnera 700 metara od stambenog područja oko 20 kilometara dalje od Čenaja, jednog od većih gradova u Indiji.

Za to vreme vlasti u južnoj državi Tamil Nadu vodile su legalnu borbu protiv kompanije koja je uvezla amonijum nitrat iz Južne Koreje 2015. godine, tvrdeći da je za poljoprivrednu upotrebu.

Istragom je otkriveno da je kompanija nabavila supstancu pod nevažećom licencom i da je prodaje "neidentifikovanim privatnim licima" i kompanijama koje su se ranije bavile rudarstvom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mala količina je uklonjena nakon što je oštećena u poplavama 2015, a preostalih 697 tona sada je prodato na aukciji i prevezeno u susednu državu Telanganu.

Jemen

Državni tužilac u ratom razorenom Jemenu naredio je istragu nakon što su se u medijima pojavili izveštaji da se više od 100 kontejnera amonijum nitrata čuva u južnoj luci Aden.

Navodi se da je hemikalija uvezena pre tri godine i da su je zaplenile snage pod vođstvom Saudijske Arabije uz podršku vlade priznate od UN-a.

- Snage raspoređene u ovoj luci odgovorne su za skladištenje ovog opasnog tereta, za koji se procenjuje da uključuje 4.900 tona amonijum nitrata, smeštenog u 130 kontejnera - rekao je guverner Adena Tarik Salam.

Međutim, vladina korporacija u zalivu u Jemenu "Aden Ports Corporation" saopštila je da se kontejneri zapravo koriste za skladištenje "organske uree, koja se koristi kao poljoprivredno đubrivo".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Nisu ni eksplozivni niti radioaktivni i nije zabranjeno da se skladište - rekla je korporacija.

Irak

Vlada Iraka naredila je hitan pregled opasnih materija u lukama i aerodromima i otkrila da je amonijum nitrat skladišten na međunarodnom aerodromu Bagdad.

- Vojno inženjerska uprava iračkog ministarstva odbrane bezbedno je prevezla visoko opasne materijale iz odseka za vazdušni teret na aerodromu Bagdad do njihovog odredišta, skladišta Vojne inženjerske uprave - tvitnuo je vojni zvaničnik 9. avgusta.

Australija

Čak i pre eksplozije u Bejrutu ljudi u Njukaslu u Novom Južnom Velsu tražili su da se ukloni veliko skladište amonijum nitrata oko tri kilometra od centra grada.

Međutim, Orika, kompanija koja snabdeva eksplozivom industriju rudarstva, rekla je da se on bezbedno čuva u područjima koja su "otporna na požare i građena isključivo od nezapaljivih materijala".

Prema nekim podacima amonijum nitrat čuva se na 170 jako regulisanih i nadgledanih lokacija širom regiona.

Velika Britanija

Pokrenuta je istraga o skladištenju amonijum nitrata u velikoj luci u Linkolnširu u Imingamu, kao i na drugim mestima u regionu Hamber.

ABP, koji upravlja lokacijama, kaže da luke u Velikoj Britaniji moraju da se pridržavaju strogih propisa i da osiguraju da se ovim materijalom bezbedno rukuje i isto tako čuva.

U međuvremenu, kompanija sa sedištem u luci Portsmut povukla je zahtev za skladištenje amonijum nitrata i saopštila da supstanca neće proći kroz lokaciju.

Iako je obaveštenje došlo nakon eksplozije u Bejrutu, iz kompanije kažu da je to iz poslovnih razloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading