Ekološka katastrofa! 1.000 tona nafte već prosuto u netaknutu prirodu! Strahuje se da se brod ne slomi na pola i izazove veći problem

Autor: republika

Svet

10.08.2020

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volonteri na Mauricijusu nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta koja se izliva iz nasukanoga japanskog tankera Wakashio usmerila što dalje od ostrva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Curenje nafte iz teretnog broda koji se 25. jula nasukao na koralni greben blizu Mauricijusa izaziva ekološku katastrofu, ugrožava korale, ribe i ostali morski život u Indijskom okeanu.

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će prolivanje nafte verojatno biti najgora ekološka kriza u istoriji Mauricijusa. Satelitski snimci prikazuju kako nafta curi u kristalno plave vode oko broda. Deo nafte stigao je i do obale.

Meštani u nedelju uz pomoć cevi napravljenih od slame pokušavaju da pokupe naftu i spreče njeno dalje curenje u okean. Neki su dobrovoljno angažovani na čišćenju plaža.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vlada je u četvrtak objavila da nafta curi iz pukotine na trupu broda za prevoz rasutih tereta, a premijer Kumar Jugnauth proglasio je vanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

- Potonuće Wakashia predstavlja opasnost za Mauricijus - rekao je Jugnauth.

Premijer Jugnauth rekao je da su ekipe za vanredne situacije za sada uspele da spreče curenje, ali se pripremaju za najgore.

- Pukotine su porasle. Situacija je još gora - rekao je novinarima kasno u nedelju - i dodao- rizik da će se čamac prelomiti na pola još uvek postoji.

Foto: Tanjug/AP

Nagashiki Shipping Company, u čijem je vlasništvu teretni brod Wakashio kazali su da su i sami oko plovila pokušali postaviti zaštitu koja bi sprečila curenje nafte, ali da im to nije uspelo zbog lošeg vremena. Istovremeno se deo goriva helikopterima nastoji prebaciti na drugo mesto. 

- Činimo sve što je moguće u saradnji s vlastima Mauricijusa i nadležnim japanskim organizacijama da ispumpamo naftu iz broda, očistimo naftnu mrlju i sigurno premestimo brod - saopšteno je iz ove kompanije.

Foto: Tanjug/AP

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname, a vlasnik je kompanija Okiyo Marine.

Veruje se da je brod prevozio oko 4.000 tona goriva. Strahuje se da je u vode koje okružuju Mauricijus dosad iscurilo najmanje 1.000 tona nafte. S broda su evakuisani svi članovi posade..

Mauricijus, poznat po netaknutim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading