TikTok odbija da se pokori Trampu i Gejtsu

Autor:

Svet

03.08.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska kompanija "Bajtdens", koja je vlasnik popularne mobilne aplikacije za kratke video klipove Tik-tok, juče je odbacila kritike američkih vlasti da podatke o korisnicima dostavlja bezbednosnim službama u Pekingu, zbog čega joj je predsednik SAD Donald Tramp zapretio zabranom, i saopštila da nastavlja rad u Americi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/wikimedia.org/play.google.com
Foto:Ilustracija

Tehnološki rat SAD i Kine oko ove aplikacije, koja je postala još traženija i vrednost joj je značajno porasla tokom karantina izazvanog koronavirusom, Srpski telegraf je najavljivao još u novogodišnjem broju, a najnoviji razvoj događaja pokazao je da su ta predviđanja bila tačna. Ono što je novina jeste uključivanje u priču kompanije "Majkrosoft", u kojoj osnivač Bil Gejts, iako se zvanično odrekao upravljačkih funkcija da bi se posvetio radu fondacije koja nosi njegovo ime i ime supruge Melinde, i dalje ima uticajno mesto tehnološkog savetnika izvršnog direktora Satje Nadele.

 

 

 

FEJSBUK SE ODBRANIO

Gejts i glavni akcionari "Majkrosofta", uključujući i korporaciju "Blekrok", koja ima udeo u svim važnijim kompanijama u svetu i povezuju je čak i sa CIA, sada žele da isprave grešku koju su napravili 2007. godine. Tada nisu uspeli 23-godišnjeg Marka Zakerberga da ubede da im proda Fejsbuk, društvenu mrežu koja je u to vreme tek počela da se širi po svetu. Tik-tok po brzini kojom osvaja nove korisnike podseća na nagli rast popularnosti i uticaja Fejsbuka, a ova mobilna aplikacija već je stigla do 800 miliona aktivnih mesečnih korisnika u svetu, od čega je većina do sada bila iz Indije, koja ju je nedavno zabranila, kao i SAD, gde je mesečno koristi 80 miliona mahom mladih Amerikanaca. Vrednost aplikacije je procenjena na 50 milijardi dolara, dok je vrednost cele kompanije "Bajtdens" 140 milijardi dolara. Gubitak američkog tržišta bio bi veliki gubitak za kompaniju koja u Kini poseduje pandan aplikaciji Tik-tok, koji se zove Doujin i služi samo za matično tržište. Uz to, nakon Indije i SAD, sada i Australija razmatra zabranu Tik-toka.

TIKTOK U BROJKAMA

RepublikaFoto: wikimedia.org/play.google.com

- 2016. "Bajtdens" lansirao aplikaciju Doujin za kinesko tržište, a dve godine kasnije i Tik-tok za korisnike van Kine

- 15 sekundi traje video-klip korisnika koji mogu da vide i osobe koje ga prate putem aplikacije, ali i potpuni stranci

- 20 godina je gornja starosna granica prosečnog korisnika

- 800 miliona aktivnih mesečnih korisnika ima Tik-tok, od čega je većina do sada bila iz Indije, koja je nedavno zabranila aplikaciju

- 80 miliona aktivnih mesečnih korisnika ova aplikacija ima u SAD

- 50 milijardi dolara procenjena vrednost Tik-toka

- 140 milijardi dolara procenjena vrednost "Bajtdensa"

NE PLANIRAJU DA IDU

Američki predsednik Tramp izjavio je da razmatra mnoge alternative kada je reč o spornoj aplikaciji, uključujući i mogućnost zabrane. Portparol "Bajtdens" reagovao je na to saopštenjem u kojem je naveo da ta platforma pruža milionima Amerikanaca zabavu i komunikaciju tokom pandemije koronavirusa, odbacujući kritike da Pekingu šalju informacije o korisnicima. Direktorka Tik-toka za SAD Vanesa Papas objavila je snimak na kojem brani aplikaciju.

- Ne planiramo nigde da idemo - rekla je Papasova i dodala da planiraju da ostanu dugo u SAD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading