PRAVE NAJSKUPLJI GRAD IKADA: Ulažu 500 miljardi!

Autor: Republika

Svet

25.10.2017

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska Arabija namerava da izgradi megagrad u čiju će izgradnju uložiti 500 milijardi dolara pod pokroviteljstvom princa Mohameda bin Salmana, u sklopu paketa reformi da se u zemlju vrati "umereni islam". Salman je u utorak otkrio novi projekt: grad će se zvati Neom, a biće smešten na severozapadnoj obali Crvenog mora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Grad će se prostirati na površini od 26.500 kvadratnih kilometara

- U Neomu želimo da stvorimo nešto novo ... okupljamo inovatore iz celoga sveta kako bismo ga stvorili - rekao je Salman na investicijskoj konferenciji u Rijadu.

Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatiće 26.500 kvadratnih kilometara. Saudijci takođe nameravaju da izgrade "veličanstveni novi most" između Egipta i Saudijske Arabije koji će "povezivati Aziju sa Afrikom".

Za izvršnog direktora projekta Neom imenovan je Klaus-Kristijan Kleinfeld, koji je između 2005. i 2007. bio prvi čovek Siemensa u Nemačkoj.

- To je 26.500 kvadratnih kilometara. Kad kažemo grad, zapravo nije tačno, biće to više gradova i sela - objasnio je Kleinfeld na konferenciji. Projekt će "doneti tone novca na vrlo dobar način", dodao je.

Saudijska Arabija uložiće 500 milijardi dolara u projekt, prenosi zvanična novinska agencija SPA.

Najavljujući ambiciozne razvojne planove, Salman je rekao da je Neom samo deo u nizu ekonomskih i društvenih reforma kojima će se modernizovati Saudijska Arabija.

- Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo... umerenom islamu koji je otvoren celom svetu i svim religijama - rekao je on na investicijskoj konferenciji, a prenela Hina. 

- Želimo da živimo normalan život, život koji odražava našu umerenu religiju, naše običaje. Mislim da su nedavno preduzeti jasni koraci i verujem da ćemo vrlo brzo iskoreniti ostatak ekstremizma - kazao je.

Saudijskom Arabijom dominira vehabijska škola islama, ali kraljevina polako uvodi promene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući neke zakone, među kojima je nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze automobil.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading