Donald Tramp traži odlaganje IZBORA: Boji se da ne budu pokradeni

Autor: blic.rs, republika.rs

Svet

30.07.2020

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je odlaganje predsedničkih izbora zakazanih za novembar ove godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kao razlog on je naveo mogućnost prevara ako glasanje bude održano putem pošte, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je na Tviteru pozvao na odlaganje izbora dok građani ne budu mogli da "pravilno, bezbedno i sigurno" glasaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iako ima malo dokaza koji podupiru njegove tvrdnje, Tramp je veliki protivnik glasanja putem pošte za koje tvrdi da je podložno prevarama.

Mnoge američke države planiraju da proces glasanja putem pošte učine lakšim kako bi zaštitile građane tokom pandemije korona virusa.

Međutim, prema rečima Trampa, pandemija u Americi se smiruje i za ovakvim merama nema potrebe, a glasanje putem pošte samo bi išlo u korist demokratama i predstavljalo bi velike izazove za njegov reizbor. Sa druge strane, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije stanje u najvećem svetskom žarištu i dalje je vrlo zabrinjavajuće.

Početkom meseca šet saveznih država – Kalifornija, Juta, Havaji, Kolorado, Oregon i Vašington – najavile su da će zbog sanitarne bezbednosti preći na glasanje putem pošte.

Svi registrovani glasači će putem pošte dobiti izborne listiće koje će na dan izbora vratiti ili odbaciti. Glasanje ličnim putem biće ograničeno i omogućeno samo u određenim okolnostima.

 

Glasanje putem pošte moguće je kao opcija u Americi godinama unazad. Tramp je ranije upozoravao da je ovakvo glasnje podložno prevarama, iako niz ispitivanja na državnom i nacionalnom nivou nije našao dokaze o prevarama.

Prema trenutnim istraživanjima javnog mnjenja, demokratski kandidat Džo Bajden uživa veću podršku među biračima nego Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Bajden je još tokom prvog talasa pandemije u aprilu izrazio strahovanje da će birališta trećeg novembra ostati zatvorena dok Tramp ne poboljša svoj rejting.

- Upamtite moje reči – rekao je, dodavši da će Tramp „pokušati da odloži izbore i izmisli razlog zašto ne mogu biti održani“.

Odlaganje izbora značilo bi, međutim, da Tramp krši savezne zakone, jer je u Ustavu jasno definisano da predsednički izbori moraju da se održe prvog utorka posle prvog ponedeljka u novembru. Ovo bi moglo da promeni samo usvajanje novog Zakona u Kongresu, koji bi predsednik potpisao, što bi najverovatnije osporio svaki sud.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading