KAKAV PRESEDAN! Amerikanci priznali da su ubili civila u Somaliji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.07.2020

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska SAD priznala je danas da je ubila jednog civila i ranila još tri u vazdušnom napadu u Somaliji početkom godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je drugi u novoj seriji kvartalnih izveštaja koje vojska SAD izdaje o vazdušnim napadima u Somaliji i navodima o smrti civila, posle pritiska grupa za ljudska prava.

Novi izveštaj potvrđuje navode u vezi sa vazdušnima napadom 2. februara, prenosi AP. Tada je saopšteno da je u blizini Džiliba ubijen jedan član ekstremistiiče grupe al Šabab.

 


"Sada kada imamo priznanje, za žrtve i njihove porodice mora postojati odgovornost i odšteta", izjavio je Brajan Kastner iz Amnesti Internešnel.

Grupa za ljudska prava je prošle godine objavila istragu američkih vazdušnih napada u Somaliji, koja je dovela do toga da su SAD priznale ubistvo pet civila, i ranjavanje šest drugih u tri odvojena vazdušna napada.

 


SAD su prošle godine izvele najmanje 63 vazdušna napada na Somaliju, većinu protiv al-Šababa, koji često izvodi smrtonosne napade u glavnom gradu Mogadišu i kontroliše velike delove centralne i južne Somalije.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading