USIJANA SITUACIJA IZMEĐU AMERIKE I KINE: FBI i policija upali u kineski konzulat, diplomate osumnjičene za špijunažu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

25.07.2020

06:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agenti FBI i lokalne policije upali su u kompleks kineskog konzulata u Hjustonu nakon što je prethodno američka administracija naložila zatvaranje kineskog diplomatskog predstavništva zbog navodnih sumnji na šijunažu, izvestio je CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Zvaničnici američke vlade prethodno su u razgovoru sa novinarima predočili da su zaposleni u kineskom konzulatu osumnjičeni za "direktno učešće u komunikacijama sa istraživačima teksaških naučno-istraživačkih ustanova i vršenje uticaja na njih s ciljem da se nezakonito domognu osetljivih informacija".

- Aktivnosti u konzulatu u Hjustonu su deo ledenog brega nedozvoljenih operacija u koje su uključeni ljudi sa više od 25 različitih lokacija, a koje je koordinisao konzulata Kine u Hjustonu - izjavio je jedan američki zvaničnik.

Nakon što su SAD dale Kini otprilike 72 sata da obustave sve operacije i aktivnosti u konzulatu u Hjustonu, očevici s kojima je razgovarao izveštač Rojtersa na licu mesta tvrde da je u petak nešto posle četiri sata posle podne kinesko diplomatsko osoblje u vozilima napustilo zgradu lokaciju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova ocenilo je zahtev američkih vlasti kao "eskalaciju bez presedana u inače zategnutim odnosima između dve zemlje", a kineska vlada je zbog događaja u Hjustonu naredila juče SAD da zatvore svoj konzulat u Čengduu.

Majk Pompeo

Informacija da kineske vlasti nisu dozvolile američkim diplomatama da iznesu kese sa dokumentacijom iz konzulata u Čengduu, kao i obavezno pretresanje diplomata od strane kineskih službi bezbednosti razbesnela je američkog državnog sekretara Majk Pompea, saznaje CNN iz odlično upućenog izvora koji je insistirao na anonimnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading