Rusija upozorava: Sukob Amerike i Kine ugrožava međunarodni mir i bezbednost

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

24.07.2020

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sukob Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koji je inicirao Vašington vođen izmišljenim i politizovanim motivima, stvara dodatne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti", rekao je šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Sudeći po svemu (američki predsednik Donald) Tramp i njegov tim pokušavaju da povrate vođstvo u trci za predsednika na račun maksimalne eskalacije napetosti u odnosima sa Kinom - rekao je senator.

Prema njegovim rečima, u tome definitivno nema ništa dobro, "osim ako se ne računa indirektno priznanje Trampove administracije da je bezvredno igrati na rusku kartu u slične svrhe".

Ruski političar je naglasio da Rusija ni pod kojim uslovima "ne treba da se meša u tu konfrontaciju, a posebno da ne zauzima američku stranu".

Kosačov je zaključio da su to isključivo njihovi izbori i da oni treba njima da se bave.

Pompeo pozvao na formiranje saveza protiv Kine

Majk Pompeo

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo predložio da se formira "novi savez demokratije" protiv Kine.

- Ne možemo se sami izboriti sa ovim izazovom. UN, NATO, G7, G20, naša ujedinjena ekonomska, diplomatska i vojna moć sigurno su dovoljne da odgovorimo na taj izazov, ako bude jasno i hrabro iskorišćena - rekao je Pompeo.

On je dodao da slobodni "svet neće promeniti komunističku Kinu, ali da će komunistička Kina promeniti nas".

- Možda je došlo vreme za novu grupu istomišljenika, novi savez demokratije. Imamo sredstva. Samo je potrebna volja - zaključio je on.

Podsetimo, administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatvorila je kineski konzulat u Hjustonu. Kina je odgovorila istom merom, te je izdala naredbu Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore svoj konzulat u Čengduu na zapadu Kine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading