Za ulazak u Austriju od sada će vam trebati negativan PCR TEST! Ali ne iz bilo koje laboratorije

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

21.07.2020

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnoh Balkana, biće uveden obavezan negativan PCR test, najavljeno je danas posle podne na konferenciji za štampu austrijske vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je od petka strožije kontrole na ganicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

- Mere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja korona virusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, pre svega sa Zapadnog Balkana - objasnio je on na konferenciji za štampu.


Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

- Međutim i dalje imamo previše uveženih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a i kontrolisaćemo strožije poštovanje mere karantina - podvukao je on.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

Što se PCR testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz sertifikovanih laboratorija.


- Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu - dodao je Kurc.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će se preduzeti mere za sprečavanje drugog talasa.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Zapadni Balkan važi za rizični region. Biće moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz tog regiona, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati, a mera karantina ostaje i dalje na snazi - objasnio je on.

Nehamer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regiona mogu ući uz meru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim PCR testom.

Najavio je strožije kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Nemačkoj.

On je, najavivši strožije kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje.

S tim u vezi je rekao da su kazne veoma skupe.

- Ako prekršite meru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 evra, a ako se zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu - kazao je Nehamer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogice, Nehamer je kazao to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading