Putinov plan za još jaču Rusiju - enormni napredak do 2030. godine

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.07.2020

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o nacionalnim ciljevima razvoja zemlje do 2030. godine, saopšteno danas je iz Kremlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ciljevi razvoja su povećanje broja stanovnika, podizanje životnog standarda, kao i oživljavanje talenta svake osobe, navedeno je u dokumentu, a prenosi agencija TASS.

Prema uredbi, životni vek građana Ruske Federacije treba da dostigne 78 godina, a udeo stanovništva koje se sistematski bavi fizičkom kulturom i sportom treba da bude povećan do 70 odsto.


Nivo siromaštva u Rusiji trebalo bi da bude prepolovljen u odnosu na 2017. godinu, a realni rast investicija u osnovna sredstva trebalo bi da bude najmanje 70 odsto u poređenju sa 2020. godinom.

Broj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima trebalo bi da se poveća na 25 miliona ljudi, a stambena izgradnja u zemlji na najmanje 120 miliona kvadratnih metara godišnje.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vojna parada u Moskvi

Dokument predviđa obezbeđivanje rasta BDP-a iznad globalnog proseka, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, kao i održiv rast plata i penzija koji neće biti manji od inflacije.


Najmanje 97 odsto domaćinstava u zemlji mora imati širokopojasni Internet, a ulaganja u domaća rešenja u oblasti informacionih tehnologija trebalo bi da budu veća četiri puta nego 2019. godine, predviđeno je dokumentom.

Rusija treba da uđe i u prvih 10 zemalja u svetu po kvalitetu obrazovanja i obimu istraživanja.

Treba uspostaviti efikasan sistem za prepoznavanje, podržavanje i razvijanje sposobnosti i talenata dece i omladine, a učešće dobrovoljaca i volontera među Rusima trebalo bi da bude 15 odsto, predviđa dokument.

Najopasniji objekti po životnu sredinu moraju biti uklonjeni, takođe treba obezbediti sortiranje 100 odsto kućnog otpada, a količinu otpada koja se odlaže na deponije prepoloviti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading