NEBULOZNO - Kontejneri sa teškim metalima i otpadom iz RUMUNIJE pronađeni u MALEZIJI

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.07.2020

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malezijske vlasti pronašle su 110 kontejnera otpadnih teških metala poreklom iz Rumunije koji je trebalo da ilegalno budu prebačeni u Indoneziju, ali su prošlog meseca ostavljeni u jednoj luci u državi Džohor, na jugu Malezije.

RepublikaFoto: facebook.com/Tuan Ibrahim Tuan Man
Džakovi sa teškim metalima pronađenio u kontejnerima

Po rečima malezijskog ministra za životnu sredinu i vodoprivredu Tuana Ibrahima Tuan Mana, radi se o 1.864 tona prašine iz elektrolučnih peći, koja je ekološki opasan nusproizvod proizvodnje čelika, a sadrži teške metale kao što su cink, kadmijum i olovo.

On je istakao da se radi o dosad najvećoj količini otrovnog otpada odbačenoj na teritoriji Malezije.


Ministar je takođe rekao da je ilegalno transportovana prašina iz elektrolučnih peći, koja se, prema Bazelskoj konvenciji, ubraja u toksičan otpad, u pratećoj dokumentaciji bila deklarisana kao koncentrovani cink, prenosi Rojters.

Otkako je Kina pre dve godine zabranila uvoz otpada, Malezija je postala glavno svetsko odredište za otpadnu plastiku, a sada o vraćanju stotina ilegalno dopremljenih kontejnera sa tim otpadom pregovara sa zemljama iz kojih oni potiču.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading