NATO NA MESECU?! Rusija tvrdi da Tramp pravi vojni savez u svemiru!

Autor:

Svet

15.07.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat "Artemis" američke svemirske agencije NASA, koji u skladu sa planovima predsednika SAD Donalda Trampa predviđa povratak astronauta na površinu Meseca do 2024, po mišljenju direktora ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrija Rogozina, samo je paravan za stvaranje nove verzije NATO u kosmosu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američkom lunarnom projektu vrednom 35 milijardi dolara već su kao partneri pristupili Evropska svemirska agencija (ESA), kao i svemirske agencije Japana, Kanade i Australije, a šef ruskog instituta za kosmičku politiku Ivan Mojsejev izjavio je da su SAD pozvale i Rusiju da se uključi u projekat, ali Moskva nema novca da u njemu učestvuje.

- Ostaje pod znakom pitanja saradnja sa Rusijom. Šta se principijelno promenilo? Kada su pravili Međunarodnu svemirsku stanicu, Rusija je bila u teškom položaju i SAD su platile za prve komponente te stanice. Kupili su još neku opremu kako bi podržali kosmonautiku u to vreme. Sada ne postoji potreba za tim, to jest, SAD više nisu spremne da plate. Oni su sarađivali na sledećim principima: svaka zemlja čini ono što može i ono što hoće da učini, a svi ti napori integrišu se zarad jednog cilja, ali pošto SAD ulažu najviše - više od polovine, a cela ideja je njihova, oni su u ulozi strane koja poziva. Ona poziva sve, a pozvala je i Rusiju... Sve zemlje su se složile, osim Rusije, koja se premišlja. Problem je što nemamo za to planiran budžet, a SAD neće da plate - kaže Mojsejev, prenosi Sputnjik.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3 FAZE "ARTEMISA"

1. Krajem 2020. biće obavljen bespilotni let svemirske kapsule "Orion" oko Meseca i nazad

2. Tokom 2022. predviđeno obletanje Meseca u kapsuli sa posadom

3. Sletanje na Mesec 2024. prve astronautkinje i nove generacije astronauta, koji će nastav

Prema direktoru "Roskosmosa" Rogozinu, Rusija nije zainteresovana za učešće u programu i zbog toga što je let na Mesec za SAD postao više politički projekat, a bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina ocenjuje i da Amerikanci na "Artemis" ne gledaju kao na međunarodni, nego kao na program sličan NATO.

- Planovi SAD o osvajanju Meseca i o eksploatisanju njegovih ruda i minerala su nerealni jer je to trenutno skupa i neisplativa rabota - tvrdi Rogozin, čije se mišljenje poklapa s ocenom ruskih stručnjaka da će aktivno istraživanje tog nebeskog tela biti moguće tek u drugoj polovini ovog veka.

Sputnjik navodi da međunarodni sporazum u vezi sa programom "Artemis", koji su pripremili Amerikanci, predviđa formiranje "bezbednosnih zona" oko budućih baza na Mesecu sa ciljem "sprečavanja nanošenja štete ili mešanja konkurentnih zemalja ili kompanija koje rade u neposrednoj blizini".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Skakutali po mome

15.07.2020 23:57

Treba prvo za stvarno da odu na Mesec a ne samo u filmu.