Članovi elitnog bratstva silovali desetine devojaka!

Autor:

Svet

15.07.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elitni Univerzitet Sent Endruz u Škotskoj, koji je posle Oksforda i Kembridža treći najstariji britanski univerzitet i jedan je od najstarijih u svetu, našao se na udaru više od 100 optužbi za silovanja i druge seksualne napade koji su u najvećem broju slučajeva počinili članovi kontroverznog bratstva Alfa epsilon pi.

Foto: Ilustracija

Ovaj univerzitet na kojem su se 2001. upoznali princ Vilijam i Kejt Midlton i četiri godine kasnije tu i diplomirali bio je prva visokoškolska ustanova u Škotskoj koja je dozvolila osnivanje bratstva, po ugledu na američke univerzitete.

Bratstvo Alfa epsilon pi, pored Univerziteta Sent Endruz, ima ogranke širom sveta, a za silovanja su već ranije optuživani u SAD. U februaru ove godine Ari Goldstajn (23), predsednik njihovog ogranka na Univerzitetu Templ u Filadelfiji, osuđen je na zatvor zbog seksualnog napada. Britanski tabloid San navodi da su članovi ovog bratstva većinom studenti jevrejskog porekla i da ogranak na elitnom škotskom univerzitetu ima oko 50 pripadnika koji se međusobno zovu braćom.

ŽRTVE MAHOM PIJANE

Britanski mediji posvetili su veliku pažnju ovom skandalu, a ekskluzivna svedočenja koja je prvi objavio Dejli telegraf preneli su svi tamošnji vodeći tabloidi. Navodi se da više desetina žena tvrdi da su bile žrtve silovanja i drugih vrsta seksualnih napada na kampusu univerziteta i da su optužbe iznete anonimno na Instagram stranici "Preživeli iz Sent Endruza" (St Andrews survivors). Jedna od žrtava kazala je da je jedne večeri izašla da pije sa društvom i da je putem prijatelja upoznala člana bratstva kojem je u trenutku rastrojstva pijana ispričala kako je ranije doživela seksualni napad, a on ju je tešio i ponudio da je odvede kući da joj da vode da se smiri. Pošto je bila jako pijana, stavio ju je da spava u njegovom krevetu i obećao joj da će leći na pod, ali ju je ubrzo napao.

Druga studentkinja koja je bila na žurki ovog bratstva i tu se žestoko napila opisala je silovanje koje se dogodilo u februaru ove godine.

- Jedan od momaka kojeg sam poznavala kazao je da će je otpratiti kući. Mislila sam da mogu da mu verujem. Stavio me je na krevet i sledeće čega se sećam jeste da sam se probudila i shvatila da me on siluje. Istrčao je, a ja sam se osećala užasno. Zaključala sam se u kupatilo zato što nisam želela da izađem napolje - navela je ona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

POLICIJSKA ISTRAGA

Univerzitet koji su, pored vojvode i vojvotkinje od Kembridža, pohađali još neki članovi britanske porodice, ali i druge svetske kraljevske porodice, saopštio je da će sarađivati s policijom na istraživanju ovih tvrdnji. Bratstvo Alfa epsilon pi s Univerziteta Sent Endruz takođe je objavilo saopštenje u kojem je navelo da je "odmah suspendovalo dvojicu članova koji su umešani u aktuelne optužbe" i obećalo da će za nove članove uvesti "obrazovanje o obaveznom traženju dozvole za seks i obrazovanje o kulturi suprotstavljanja silovanju".

Na ovom univerzitetu godišnja školarina za državljane Škotske i EU iznosi 2.000 evra, za Engleze, Velšane i Severne Irce je viša od 10.000 evra, a za ostale strance ide čak do 35.000 evra.

POZNATI DIPLOMCI UNIVERZITETA SENT ENDRUZ

RepublikaFoto: twitter.com/KensingtonRoyal
Princ Vilijam i Kejl Midlton

- Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža

- Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža

- Džon Sojers, bivši šef britanske tajne službe MI6

- Aleks Salmond, bivši škotski premijer

- Berti Čarls Forbs, osnivač magazina Forbs

- Članovi kraljevskih porodica Bruneja i Ujedinjenih Arapskih Emirata

- Škotski nadbiskupi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading