UBEDLJIVA POBEDA ČEŠKOG TRAMPA

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

22.10.2017

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki milijarder Andrej Babiš ubedljivo je pobedio na subotnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli "ne" tradicionalnim strankama, i češkom Trampu dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen sa optužbama za prevaru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Građani su izabrali Babiša za borbu protiv korupcije

Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 odsto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, opozicionih konzervativaca Građanskih demokrata, koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrate, koje su sa ANO vodile vladu od 2014, pale su na rekordnih 7,3 odsto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. godine.

Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i direktne demokracije (SPD), na trećem je mestu sa jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski biznismen Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU.

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se uprkos privrednom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU i najbržem rastu plata u proteklih deset godina.

Babiš je suočen sa teškim koalicionim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrate i hrišćanske demokrate u subotu rekle da ne mogu biti u vladi sa nekim ko je pod policijskom istragom.

Građanske demokrate takođe su isključile vladu sa ANO, kao i druge dve manje stranke.

U kampanji je najavljivao da će pobediti tradicionalne stranke, podstaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading