Pučemon: "Najgori napad još od Franka!"

Autor: Tanjug

Svet

22.10.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katalonski lider Karles Pučdemon izjavio je večeras da narod Katalonije ne može da prihvati "nezakonite" mere španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu i ocenio da to predstavlja "najgori napad na institucije i narod Katalonije još od vojne diktature Fransiska Franka", prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pučemon uporedio Španiju sa vremenom diktature

- Tražim od parlamenta da se sastane na plenarnoj sednici tokom koje ćemo mi, predstavnici suvereniteta građana, biti u mogućnosti da odlučimo o ovom pokušaju likvidacije naše vlade i naše demokratije i delujemo u skladu s njim - poručio je Pučdemon u govoru prenošenom na televiziji.

AP podseća da je general Fransisko Franko 1939. na završetku građanskog rata ukinuo regionalnu vladu Katalonije i navodi da je Pučdemon, kojeg naziva separatističkim liderom Katalonije, mere vlade Španije nazvao "pokušajem brisanja" katalonske autonomije.

Navodi se da je Pučdemon kazao takođe da pokušaj španskog premijera Marijana Rahoja da "ponizi" Kataloniju predstavlja "napad na demokratiju".

AP ocenjuje da su Pučdemonove reči prikrivena pretnja da će nastaviti sa planom za proglašenje nezavisnosti ovog prosperitetnog regiona na severoistoku Španije i da ih je izrekao nakon što se priključio velikom protestu u Barseloni protiv planova koje je ranije danas izneo Rahoj.

Kako prenosi AFP, on je dodao da mere vlade u Madridu "nisu u skladu sa demokratskim ponašanjem i ne poštuju vladavinu prava".

Predsednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj izjavila je prethodno da mere koje je donela španska vlada predstavljaju "državni udar" i "napad na demokratiju".

Kako prenosi Rojters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta.

Prema njenim rečima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP.

Forkadeljova je ocenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije".

AFP: Pučdemon nije ni pomenuo reč "nezavisnost"

Prema oceni AFP, lider Katalonije Karles Pučdemon bio je obazriv tokom večerašnjeg televizijskog obraćanja povodom mera španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu.

Agencija naglašava da Pučdemon ni u jednom trenutku nije izgovorio reč "nezavisnost".

Kako se primećuje, veći deo kratkog govora Pučdemon je održao na katalonskom, ali da je takođe govorio i na španskom i na engleskom jeziku.

U obraćanju na španskom on je optužio Madrid za "napad na demokratiju", dok je na engleskom upozorio da su ugrožene evropske vrednosti.

- Demokratski odlučivati o budućnosti nacije nije zločin - poručio je Pučdemon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading