Austrijski kancelar: Ne bacajte maske, biće nam ponovo potrebne!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.07.2020

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da želi sprečiti novo "zatvaranje", zbog čega je važno da se regionalna žarišta brzo prepoznaju i spreči širenje lanca zaraze koronavirusom, za šta je neophodno i investiranje u brze testove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

- Koronavirusom ćemo morati i dalje da se bavimo sve dok ne bude bilo leka ili vakcije. Aktuelna situacija se može porediti sa harmonikom, koja je stalno u pokretu. Biće uvek koraka napred i nazad. Tako je i u drugim zemljama sa kojima razmenjujemo informacije, kao što su Izrael i Australija. Moramo biti brži i kod testiranja, te ćemo investirati 390 miliona evra u brze testove - objasnio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Naglasio je da, kada postoji zaraza, treba obolele što pre izolovazi i prekinuti lanac zaraze, što je urađeno, na primer, u pokrajini Gornjoj Austriji gde su, zbog žarišta, zatvorene škole.

Istakao je da građani ne smeju nikada zaboraviti da virus nije nestao i da se pandemija nastavlja.

- Iako je lepo vreme i završetak školske godine predstavlja razlog za radost, moramo ostati obazrivi. Potrošnja, jelo, kupovina su važni za našu privredu, ali neophodno je u tim aktivnostima poštovati potrebna pravila, pre svega držanja odstojanja - poručio je Kurc.

Ukazao je da maske ne treba baciti, jer će biti, verovatno, ponovo potrebne,

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Pre svega na jesen kada ponovo bude došlo do povećanja drugih oboljenja i virusa. Iz studija znamo da maske pomažu da se spreči zaraza koronavirusom i da se time štite drugi - naglasio je Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober poručuje da građani treba da budu oprezni i odgovorni, jer je virus i dalje među nama, te može, u slučaju neodgovornog ponašanja brzo izbiti.

Regionalna žarišta, prema njegovim rečima, moraju biti brzo suzbijena.

Najavio je da će policija od sada ponovo oštrije kontrolisati da li se građani pridržavaju postojećih "korona-pravila", jer u mnogim ugostiteljskim objektima se ne pridržavaju pravila odstojanja, a i ne nose svi maske u gradskom prevozu.

U septembru, najavio je, planirano je uvođenje takozvanog "korona semafora", na osnovu kojeg će biti vidljivo gde postoji povećan rizik od zaraze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading