Tramp o demonstracijama: Ova levičarska kulturna revolucija smišljena je da poništi tekovine američke Revolucije!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.07.2020

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp, na skupu svojih pristalica u memorijalnom kompleksu na planini Rašmor, ocenio da "besna rulja" koja pokušava da ukloni statue konfederalnih lidera na protestima protiv rasizma i diskriminacije, zapravo pokušava da "izbriše istoriju Amerike", izvestio je Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Govoreći o antirasističkim protestima koji su pokrenuti širom Amerike nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, predsednik Tramp je u petak ocenio da demonstracije ugrožavaju američko društvo i temelje političkog sistema SAD.

- Nemojte da se zavaravate. Ova levičarska kulturna revolucija smišljena je da poništi tekovine američke Revolucije - ukazao je Tramp i najavio da će izgraditi "Nacionalni park američkih heroja", koji je opisao kao spomenički kompleks u kojem će biti postavljene statue "najvećih sinova Amerike".

Tokom protesta širom SAD organizovanih nakon policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, gnevni građani su u više gradova pokušali da sruše ili oštete spomenike generalima Konfederacije koji evociraju sećanje na kolonijalni duh i rasizam.

Predsednik Tramp se usprotivio zahtevu da se preimenuju baze američke vojske koje nose imena konfederalnih generala i demonstrante nazvao zagovornicima "ekstremno levičarskog fašizma".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neredi u SAD

Američki starosedeoci iz plemana Lakote, njih stotinak koji su blokirali put ka memorijalnom kompleksu na Maunt Rašmoru, nosili su tranparente na kojima je pisalo "Idite odavde", "Nalazite se na ukradenoj zemlji".

Uhapšeno je 15 demonstranata, bez incidenata, o čemu svedoče snimci sa lica mesta podeljeni na društvenim mrežama, izvestio je AP.

U danu posete memorijalnom kopleksu evidentirano je rekordno širenje korona virusa, a epidemija je pogodila i širi krug porodice američkog predsednika.

Kimberli Gilfojl, rukovodilac u Trampovom izbornom timu i devojka predsednikovog sina Donalda Jr. testirana neposredno pred početak skupa i bila je pozitivna, ali je sin predsednika bio negativan.

Skupu je prisustvovalo oko 7.500 ljudi gusto zbijenih u amfiteatru memorijalnog kompleksa, mnogi si bili bez zaštitne maske na licu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading