VLADAĆE DO KRAJA ŽIVOTA? Gotovo 73 odsto glasača podržalo amandmane zbog kojih Putin može da se kandiduje još dva puta!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

01.07.2020

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blizu 73 odsto ruskih glasača podržalo je izmene Ustava koje će omogućiti predsedniku Vladimiru Putinu da se kandiduje na ovu funkciju još dva puta, javio je Interfaks citirajući izborne rezultate

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Prema inicijalnim rezultatima, 73,7 odsto glasača podržalo je ustavne amandmane, javila je agencija RIA u odvojenom izveštaju.

TASS je prenio da je, prema informacionom centru Izborne komisije, odziv glasača na referendumu dostigao 57,43 odsto do podneva po moskovskom vremenu.

Referendum je prvobitno trebalo da bude održan 22. aprila, ali je Putin odlučio da ga odloži zbog širenja novog koronavirusa i odabran je 1. jul kao novi datum.

Rusi su mogli da glasaju već od 25. juna, a u regionima Moskve i Nižnjeg Novgoroda to je moglo da se uradi elektronskim putem.

Podsetimo, Vladimir Vladimirovič Putin aktuelni je predsednik Ruske Federacije. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Medvedev

Od 31. decembra 1999. do 7. maja 2000. godine, po dekretu predsednika u ostavci Borisa Jeljcina, vršio je dužnosti predsednika Rusije. Za drugi mandat je izabran 2004. godine koji je trajao do 7. maja 2008. kada je ga je na toj funkciji nasledio Dmitrij Medvedev. Putin je izabran za drugi mandat na mestu premijera, 8. maja 2008. godine. Na predsedničkim izborima održanim 4. marta 2012. pobedio je u prvom krugu, osvojivši 63,7 % glasova, a ubedljivu pobedu ostvario je i 2018. godine. Predsednički mandat mu ističe 2024.

Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata. 

Vladimir Putin je imao još dva brata koji su rođeni sredinom 1930-ih; jedan je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a drugi je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, je bio lični kuvar Vladimira Lenjina  i Josifa Staljina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading