BITKA TRAMPA I BAJDENA OD ŠEST MILIJARDI DOLARA: Još nešto više od četiri meseca od izbora koji će odrediti sudbinu planete!

Autor:

Svet

28.06.2020

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kampanja za predsedničke izbore u SAD u novembru, na koju će biti utrošeno rekordnih šest milijardi dolara, ulazi u finalnu fazu u jeku ponovnog jačanja koronavirusa, a aktuelni šef Bele kuće Donald Tramp predviđa da će demokratski kandidat Džo Bajden probati da iskoristi KOVID-19 da bi namestio izbore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bajden i Tramp

- Demokrate pokušavaju da nameste izbore slanjem desetina miliona glasačkih listića (poštom), koristeći kineski virus kao opravdanje kako bi se ljudima dozvolilo da ne izlaze sami na birališta. Ovo će, po mom mišljenju, biti najkorumpiraniji izbori u istoriji ove zemlje i mi ne smemo to da dopustimo - poručio je Tramp u prošlonedeljnom obraćanju studentima na mitingu u Arizoni i dodao da "ako su Amerikanci mogli da izlaze na glasanje tokom Prvog i Drugog svetskog rata, mogu i za vreme KOVID-19".

Količina novca utrošenog za političke oglase u kampanji za ovogodišnje izbore značajno će nadmašiti prethodni rekord iz 2016, kada su Tramp i njegova tadašnja demokratska suparnica Hilari Klinton, zajedno sa kandidatima koji su otpali na unutarstranačkim izborima, ukupno potrošili 4,2 milijarde dolara. To pokazuje značaj ove kampanje, kako za Trampa, koji želi drugi mandat, tako i za demokrate, koje u tome žele da ga spreče.

ŠTA KAŽU ANKETE

Istraživanje javnog mnjenja, koje je naručio Trampu suprotstavljeni Njujork tajms, pokazala su da je tokom juna Bajden imao 50 odsto podrške na nacionalnom nivou, 14 odsto više u odnosu na Trampa. Situacija je slična onoj iz 2016, kada je Klintonova takođe vodila dvocifrenom razlikom u odnosu na biznismena koji je ušao u politiku, a ankete su pokazivale da ona sigurno dobija izbore u ključnim saveznim državama (swing states) poput Mičigena, Viskonsina i Pensilvanije. U njima je na kraju Tramp ipak odneo pobedu i zbog specifičnog elektorskog sistema u SAD, uz pomoć njih osigurao ulazak u Belu kuću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Više informacija iz rubrike svet pročitajte ovde.

Nova anketa Njujork tajmsa sada pokazuje da Bajden vodi u odnosu na Trampa u ove tri, kao i u još tri odlučujuće države (Florida, Arizona i Severna Karolina), uz pomoć kojih je ovaj pre četiri godine iznenadio Klintonovu, a Bajdenova prednost kreće se između šest i 11 odsto. Međutim, Trampovi saradnici insistiraju na tome da njegove pristalice spadaju u "tihu većinu", odnosno one glasače koji se u ovakvim anketama uopšte ne izjašnjavaju, ali na dan izbora glasaju za republikanskog kandidata.

TRAMP KAO TRUMAN

Ono što bi Trampa trebalo da zabrine više od anketa demokratama naklonjenih medija jeste istorijsko poređenje podrške koje su predsednici koji su želeli drugi mandat imali u junu pred izbore. Prema Galupu, Tramp trenutno ima 39 odsto podrške, što nije sjajno pošto su od Drugog svetskog rata naovamo svi predsednici koji su na početku leta bili ispod 45 odsto u novembru gubili izbore. Jedini izuzetak je Hari Truman, koji je u junu 1948. imao 40 odsto podrške Amerikanaca, ali je u novembru ipak reizabran.

OBRAČUN MILIJARDERA

RepublikaFoto: Tanjug/AP

BAJDEN

94 milijardera i njihovih supruga

12% ukupnog broja milijardera u SAD

380 milijardi dolara njihovo ukupno bogatstvo

Najistaknutiji:

Koni Bolmer, supruga bivšeg izvršnog direktora "Majkrosofta" i vlasnika NBA tima LA Klipersa Stiva Bolmera, koji ima 63,6 milijardi dolara

Žaklin Mars, naslednica osnivača kompanije za proizvodnju slatkiša "Mars", koja ima 23,2 milijarde dolara

Loren Paula Džobs, udovica osnivača "Epla" Stiva Džobsa, koja ima 18,1 milijardu dolara

Erik Šmit, bivši izvršni direktor "Gugla", koji ima 14,7 milijardi dolara

Dejvid Gefen, osnivač "Drimvorksa" i filmski i muzički producent, koji ima 8,1 milijardu dolara

RepublikaFoto: Tanjug/AP

TRAMP

90 milijardera i njihovih supruga

10% ukupnog broja milijardera u SAD

210 milijardi ukupno bogatstvo 80 njih (za ostale nema podataka)

Najistaknutiji:

Šeldon Adelson i supruga Mirijam, vlasnici kazina i hotela u Las Vegasu, Singapuru i Makau, koji imaju 31,4 milijarde dolara

Stiven Švarman, izvršni direktor moćne kompanije "Blekstoun", koji ima 17,7 milijardi dolara

Tilman Fertita, vlasnik NBA tima Hjuston Rokitsa, koji ima 4,8 milijardi dolara

Dan Snajder, vlasnik NFL tima Vašington Redskinsa, koji ima 2,6 milijardi dolara

Piter Til, osnivač "Pejpala" i jedan od prvih investitora u "Fejsbuk", kojima ima 2,3 milijarde dolara

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading