Stoltenberg: Susret Beograda i Prištine u Vašingtonu uliva nadu

Autor: Tanjug

Svet

23.06.2020

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početka kraja dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog politickog rešenja - rekao je Stoltenberg za Glas Amerike (VOA).

On je podsetio na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru zapadnog Balkana, pocevši od, kako je naveo, “zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije Kfora, koja traje već dve decenije”.

Stoltenberg istice da je Srbija takođe partner Severnoatlantske alijanse.

- Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje (za KiM), ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija - napomenuo je Stoltenberg.

On smatra da predstojeći susret u Beloj kući uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru.

Prema njegovim rečima, odsustvo Evropske unije u razgovorima u Vašingtonu nije problem za NATO.

- Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju - ističe Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele.

- Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja - poručio je Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading