PUTINOV AUTORSKI TEKST ZA "NJU JUROP": Svima nam je potrebna istina o Drugom svetskom ratu

Autor: Tanjug

Svet

19.06.2020

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u autorskom tekstu povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu da ne želi da postane arbitar istorije tog rata, ali da je istina o tome potrebna svima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Ni na koji način ne nameravam da preuzmem na sebe ulogu sudije, da nekoga optužim ili opravdam, a još manje da iniciram novi talas međunarodne informacione konfrontacije na polju istorije, koji može da sukobi države i narode - naveo je Putin u tekstu objavljenom na briselskom portalu "Nju Jurop".

Dodao je da smatra da potragom za uravnoteženim procenama događaja iz prošlosti treba da se bavi akademska nauka sa velikim brojem uglednih naučnika iz različitih zemalja.


- Svima su nam potrebne istina i objektivnost - istakao je on.

On je dodao da je uvek pozivao kolege na miran, otvoren dijalog, zasnovan na poverenju, na samokritičan, nepristrasan pogled na zajedničku prošlost.

- Takav pristup će omogućiti da se ne ponove tadašnje greške i da se obezbedi miran i prosperitetan razvoj za naredni period. Međutim, mnogi naši partneri još nisu spremni za zajednički rad - rekao je ruski lider.
RepublikaFoto: commons.wikimedia.org/mil.ru
Foto: Ilustracija


Putin je upozorio da zaboravljanje lekcija iz istorije neminovno dovodi do grubog obračuna.

- Čvrsto ćemo braniti istinu, zasnovanu na dokumentovanim, potvrđenim istorijskim činjenicama, nastavićemo da časno i nepristrasno govorimo o događajima iz perioda Drugog svetskog rata - naveo je on.

Putin je istakao da su Sovjetski Savez i Crvena armija bili presudni za poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bez obzira ko danas pokušava da dokaže suprotno.

- Sovjetski Savez i Crvena armija, ko god danas pokušavao da dokaže suprotno, dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma - naveo je Putin autorskom članku o istoriji Drugog svetskog rata, objavljenom u američkom časopisu "Nešenel interest"

Putin je naglasio da se „mi borimo za istinsku, bez ulepšavanja i nezataškanu istinu o ovom ratu", naveo je Putin u tekstu pod nazivom „Istinite pouke o 75. godišnjice Drugog svetskog rata".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading