Ukrajina dobija status partnerstva od NATO-A: "To je podsticanje destruktivne politike vlasti"

Autor: srbijadanas.rs, republika.rs

Svet

17.06.2020

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da su politički motivi davanja Kijevu statusa partnera NATO širokih mogućnosti očigledni, a to je podsticanje destruktivne politike ukrajinskih vlasti.

RepublikaFoto: twitter.com/mfa_russia

- Bez obzira na to šta u NATO govore povodom te odluke, politička pozadina je očigledna. U vreme kada Kijev otvoreno sabotira realizaciju sporazuma iz Minska, o čemu su u Alijansi i sami više puta govorili, Kijev nastavlja da vodi rat u Donbasu - navodi Zaharova.

Odluka se ne može protumačiti drugačije nego kao ciljano podsticanje destruktivne politike ukrajinskih vlasti, ističe ona.

Zaharova naglašava da su NATO zemlje zapravo pokazale da su krajnje nezainteresovane za rešenje unutrašnjeg sukoba u Ukrajini.

- U suprotnom, biće teško da nastave da plaše stanovnike izmišljenom ruskom pretnjom i da realizuju vojno jačanje istočnog krila Saveza - konstantovala je.

Portparolka NATO Oana Lungesku u petak je izjavila da je taj savez Ukrajini dodelio status partnera sa širokim mogućnostima. Ovaj status Ukrajini pruža širi pristup programu saveza za unapređenje vojne kompatibilnosti oružanih snaga i NATO vežbi i proširuje mogućnosti razmene informacija.

Istovremeno, NATO naglašava da ovaj status nema nikakve veze sa bilo kakvim odlukama u vezi sa članstvom u toj organizaciji.

Ukrajina je šesta zemlja koja je dobila ovaj status, posle Gruzije, Jordana, Australije, Finske i Švedske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading