TRAMP POVLAČI VOJSKU IZ VAŠINGTONA UZ PRETNJE: Brzo mogu da se vrate ovde ako zatreba!

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

08.06.2020

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp naredio je da 5.000 pripadnika Nacionalne garde, koji su dovedeni u Vašington da bi pomogli u smirivanju protesta zbog smrti Džordža Flojda, počnu da se povlače, navodeći da je prestonica "pod savršenom kontrolom"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Vratiće se kući, ali mogu da se brzo vrate ovde ukoliko bude potrebno - saopštio je američki lider u nedelju na Tviteru i dodao da se mnogo manje demonstranata pojavilo na protestima u subotu nego što je očekivano.

Iako Tramp povlači vojnike Nacionalne garde, istaknuti bivši vojni lideri nastavljaju da izražavaju protivljenje pretnji koju je izrekao prošle nedelje, da bi mogao da upotrebi skoro 10.000 vojnika u aktivnoj službi kao pojačanje lokalnoj policiji protiv demonstranata koji protestuju zbog smrti Džordža Flojda.

Protesti traju već skoro dve nedelje, a u nekim situacijama došlo je do nasilnih okršaja demonstranata sa vlastima, međutim, desetine hiljada Amerikanaca u subotu je mirno protestovalo u desetinama američkih gradova zbog policijske zloupotrebe ovlašćenja u odnosu na manjine, uz vrlo malo prijavljenih sukoba sa policijom.

Donald Tramp

Na kraju, 1.600 pripadnika 82. vazdušne divizije upućeno je u Vašington ali nisu aktivirani da smire proteste.

Sekretar za odbranu Mark Esper prošle nedelje se svojim stavom razišao od Trampa, navodeći da aktivno vojno osoblje treba da se upotrebi samo kao poslednje sredstvo, da bi se smirili neredi u SAD.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar izjavio je za emisiju "Face the Nation" TV mreže CBS Njuz da takođe podržava taj stav. Bar je demantovao medijske izveštaje da je Tramp želeo da 10.000 vojnika bude u pripravnosti da odgovori na demonstracije. Bar je izjavio da se prošlog ponedeljka sastao sa Trampom posle sukoba u Vašingtonu u noći 31. maja. 

- Pozvan sam da dođem, pitali su me da li bih koordinisao federalne civilne agencije i rečeno mi je da će Sekretarijat za odbranu pružiti svaku podršku koja nam je potrebna da bismo zaštitili federalnu imovinu i osoblje Bele kuće - izjavio je Bar.

On je rekao da je odluka doneta da u blizini budu u pripravnosti neki vojnici na redovnoj službi, ali da su se svi složili da bi upotreba vojnika bila poslednje sredstvo i da, sve dok stvari mogu da se kontrolišu na druge načine, tako treba da bude. 

- Sekretar za odbranu i ja smo verovali da imamo adekvatne resurse i da neće biti potrebno da se koriste federalne trupe. Međutim, u slučaju da je bilo potrebno, želeli smo da vojnici budu blizu - rekao je Bar.

Bar je naglasio da Tramp nikada nije rekao ili nagovestio da u tom trenutku treba da rasporede vojnike i da pokušavaju da to izbegnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading