Široko! Orban se raširio do Jadrana preko Srbije

Autor: Republika

Svet

07.06.2020

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na spomeniku koji je povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma otvorio mađarski premijer Viktor Orban nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj, piše hrvatski portal Indeks.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Orban je spomenik otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi se i ploča na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora".

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austrougarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu nakon što je objavio mapu "velike Mađarske", koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i delove Srbije i Rumunije. Rijeka je postala deo Mađarske 1868. sporazumom pod nazivom Riječka krpica između Mađara i Hrvata u okviru Austrougarske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading