El Sisi izneo mirovnu inicijativu za Libiju

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.06.2020

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Egipta Abdel Fatah El Sisi juče je izneo jednostranu inicijativu za okončanje građanskog rata u susednoj Libiji. Na konferenciji za štampu u Kairu El Sisi je rekao da je deo inicijative i prekid vatre koji bi trebalo da stupi na snagu u ponedeljak i da bi ona trebalo da utre put ka održavanju izbora u Libiji.

RepublikaFoto: youtube.com/euronews (in English)
Foto: Ilustracija

Kako navodi AP, on je upozorio na opasnost od dalje potrage za vojnim rešenjem krize u toj podeljenoj zemlji.

- Ne može biti stabilnosti u Libiji dok ne budu pronađena mirna sredstva za okončanje krize koja uključuju jedinstvo i integritet nacionalnih institucija. Inicijativa bi mogla označiti novi početak u Libiji -  rekao je El Sisi.

Vlada sa sedištem u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije ua sada nije komentarisala ovaj predlog.

Međutim, portparol trupa pod njenom kontrolom izjavio da će te snage, koje poslednjih nedelja beleže uspehe na bojnom polju, nastaviti borbe za zauzimanje Sirta, grada koji su u januaru zauzele jedinice komandanta Kalife Hiftera, koji pod svojom kontrolom drži istočni deo zemlje i podržava El Sisijevu inicijativu.

- Mi nismo započeli ovaj rat, ali smo ti koji će odrediti kada i gde će on biti okončan - dodao je taj portparol.

Vladu u Tripoliju takođe podržavaju Turska, Italija i Katar, dok Hiftera podržavaju Francuska, Rusija, Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge značajne arapske zemlje, podseća AP, ističući da su, što se tiče sukoba u Libiji, koji traju od 2011. godine, moguća dva scenarija: deeskalacija ili takozvani posrednički rat punih razmera, uz direktno učešće velikih regionalnih i međunarodnih sila.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading