Napeto u Australiji: Vlasti zabranjuju proteste zbog smrti Džordža Flojda, organizatori ne odustaju

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.06.2020

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijski sud zabranio je protest protiv policijske brutalnosti i rasizma u Sidneju planiran za sutra, navodeći da on predstavlja zdravstveni rizik zbog epidemije korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sudsku zabranu protesta zatražila je policije Novog Južnog Velsa, a očekivalo se da se hiljade ljudi okupi u znak solidarnosti sa demonstrantima u Sjedinjenim Američkim Državama koji protestuju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Organizatori ističu da su odlučni da održe protest, prenosi BBC.

Australijski premijer Skot Morison kritikovao je plan za održavanje protesta i poručio: "Ne idite".

- Hajde da pronađemo drugi način da izrazimo osećanja, a ne da rizikujemo svoje zdravlje i zdravlje drugih - rekao je Morison.

Demonstracije su već održane u drugim gradovima, među kojima su Brizbejn, Pert i Kanbera, a bili su fokusirani na ugrožavanje prava Aboridžina u Australiji i neproporcionalno veliki broj crnaca u zatvorima u toj zemlji.

Policija u Melburnu pozvala je ljude da ne učestvuju, preteći kaznama, dok su organizatori u Brizbejnu i Adejlejdu dobili dozvolu.

U Australiji, koja je prijavila oko 7.200 slučajeva kroona virusa, krivulja je od aprila zaravnjena, a lokalne transmisije nije bilo više od nedelju dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading