U Mineapolisu uveden policijski čas, Tramp razgovarao sa porodicom ubijenog Afroamerikanca

Autor: Republika

Svet

30.05.2020

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej saopštio je u petak da će u tom gradu ovog vikenda biti na snazi obavezan noćni policijski čas, nakon što su tri dana zaredom održavani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su postali nasilni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Policijski čas počeo je sinoć u 20 časova po lokalnom vremenu i trajati do danas u šest sati ujutru, a potom će opet biti na snazi od subote u 20 časova do nedelje u šest ujutru.

Frej je rekao da za vreme trajanja policjskog časa niko ne sme da se pojavljuje u javnosti, osim osoba koje su zadužene za hitne situacije ili ljudi kojima treba zdravstvena pomoć, koji beže od neke opasnosti ili su beskućnici. U slučaju kršenja mera, preti kazna od 1.000 američkih dolara i zatvorska kazna u trajanju od 90 dana.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da je razgovarao sa članovima porodice Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu. Tramp je rekao da "ne možemo dozvoliti" da demonstracije u Mineapolisu "dodatno skliznu u nezakonje, anarhiju i haos".

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - belca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

U Minesoti je ranije danas uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Flojda. Reč je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat kolenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading