STRADALI I MIROVNJACI UN: Korona odnela dva života među pripadnicima mirovne misije

Autor: Tanjug

Svet

29.05.2020

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da su dva pripadnika mirovne misije UN u Maliju preminula od posledica korona virusa, što su prvi smrtni slučajevu povezani sa COVID-19 među mirovnjacima svetske organizacije.

RepublikaFoto: Tanjug
Antonio Gutereš

Jedan mirovnjak UN je bio iz Kambodže, a drugi iz Salvadora, prenosi AP.

Gutereš je u petak na ceremnoji povodom Međunarodnog dana mirovnjaka Ujedinjenih nacija, rekao da je COVID-19 promenio gotovo sve, ali ne i "lojalnost, žrtvovanje i nesebičluk" oko 95.000 muškaraca i žena koje služe u mirovnim misijama svetske organizacije u 13 zemalja sveta.


Prema podacima UN, među pripadnicima mirovnih misija je od početka pandemije registrovano 137 slučajeva korona virusa, od kojih je najviše u Maliju - 90.

Više od 3.900 pripadnika mirovnih misija UN izgubilo je život od 1948. godine, podseća Asošijejted pres.

Među njima je i više od 100 mirovnjaka u Maliju, koji su ubijeni od 2013. godine, kada je mirovna misija UN u toj zemlji uspostavljena uporedo sa vojnom operacijom na čelu sa Francuskom sa ciljem svrgavanja islamskih ekstremista sa vlasti, dodaje američka agencija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading