Sukob policije i demonstranata u Poljskoj: Šetnju još niko nije zabranio! Ako neko diže ruku na policajca tera nas na odlučnu reakciju

Autor: n1info.rs, republika.rs

Svet

23.05.2020

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska policija intervenisala je da spreči još jedan u nizu protesta privrednika u Varšavi protiv mera, kojima vlada nastoji da izađe na kraj sa epidemijom kovida-19 i ekonomskim posledicama, da prođe centrom grada do Predsedničke palate i uhapsila je organizatora protesta Pavela Tanajna.

RepublikaFoto: youtube.com/Ruptly/printscreen
Foto: Ilustracija

Nekoliko stotina demonstranata na poziv kandidata za predsednika Poljske, preduzetnika Pavela Tanajna okupilo se poštujući propisani razmak od dva metra, sa maskama na licu ispred Palate kulture i nauke u Varšavi gde su doneli mrtvački kovčeg u koji su simbolično sahranili građanska prava.

- Ponašajte se kao da ste izašli u šetnju. Na stepenice polažemo krst od sveća i cveća. To je simbol krsta koji je svaljen na pleća građana - kazao je na početku protesta Tanajno.

Demonstrante su opkolile jake policijske snage upozoravajući preko megafona da je protest zbog sanitarnih mera povodom koronavirusa nelegalan.

Iako su demonstranti skandirali da "šetnju još niko nije zabranio" policija je kordonima počela da razdvaja demonstrante u grupe kada su pošli u protestni marš centrom do palate poljskog predsednika Andžeja Dude.

Organizator Tanajno, koga su zajedno sa nekoliko novinara opkolili policajci, pozvao je broj za alarm 112 da se žali jer mu policija ne dozvoljava da ide kući, ali nakon svađe i pokušaja da se probije kroz kordon uhapšen je, dok je policija nastavila da razdvaja demonstrante i legitimiše ih.

- Nema pristanka na napade na policajce. Ako neko diže ruku na policajca tera nas na odlučnu reakciju. Potvrđujemo da je zbog napada na službeno lice tokom nelegalnog okupljanja uhapšen Pavel Tanajno - saopštio je poljskoj privatnoj televiziji Polsat portparol Glavne komande prestoničke policije Silvester Marčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading