Libija: GNA pruzela položaje od Haftarove armije

Autor: Tanjug

Svet

22.05.2020

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodno priznata vlada Libije preuzela je danas delove južnog Tripolija od libijske nacionalne armije (LNA) Kalife Haftara, čija je 13-mesečna kampanja za zauzimanje prestonice pod sve većim pritiskom, javlja Rojters.

Kalifa Haftar

Borci za vladu nacionalnog sporazuma (GNA) rekli su da su napredovali u nekoliko okruga i osvojili vojni logor. LNA je saopštila da se već povukla iz tih oblasti čineći time "humanitarni gest za ramazan".

GNA je uz tursku pomoć poslednjih nedelja napravila iznenadne korake, oduzevši niz gradova od LNA, uključujući strateški važnu vazdušnu bazu Vatija i uništili nekoliko protivničkih sistema protivraketne odbrane ruske proizvodnje.

LNA, koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat, obećala je da će odgovoriti masovnom vazdušnom kampanjom, a u četvrtak je njen portparol Ahmed Mismari rekao da su četiri ratna aviona postala ponovo dostupna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading