KURC OBJAVIO RAT TURSKOJ: Pobedio na izborima, pa krenuo u ofanzivu

Autor:

Svet

16.10.2017

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobedom mladog lidera Narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca (31) na nedeljnim parlamentarnim izborima u Austriji, ta država otvoreno ulazi u rat sa Turskom i njenim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, strahuju analitičari.

RepublikaFoto: Tanjug/O. Toskić
Na potezu: Sebastijan Kurc

Naime, kako se ocenjuje, odnosi dve države, koji su već uzdrmani konstantnim kritikama Kurca na račun Ankare, pre svega zbog trenda rastuće islamizacije u Turskoj, još će više zahladneti kada on preuzme kancelarsku palicu od dojučerašnjeg saveznika i šefa vlade Kristijana Kerna.

Osim toga, dodatni vetar u leđa lošijim odnosima na relaciji Beč-Ankara mogla bi da pruži i eventualna desničarska koalicija Kurcovog OVP i Slobodarske stranke (FPO) Hajnca-Kristijana Štrahea, koja je osvojila 27,35 odsto podrške birača.

- Kurc je, kako bi sprečio islamsku radikalizaciju, nametnuo reformu zakona o islamu koji postoji još od doba monarhije. Te izmene su sprečile finansiranje islamskih udruženja iz inostranstva. On je otvoreno stao protiv nastavljanja pristupnih pregovora EU sa Turskom, a Erdogana je označio diktatorom - podsetili su mediji.

Konačni rezultati austrijskih parlamentarnih izbora
Narodna partija (OVP)  31,36%
Slobodarska stranka (FPO)  27,35%
Socijaldemokratska partija (SPO)  26,75%
Neos  4,96%
Lista Pilc  4,14%
Zeleni  3,32%

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe za Srpski telegraf da je izvesno zaoštravanje odnosa Austrije i Turske.

- Berlin ima zategnute odnose sa Ankarom, a isti stav prema Turskoj ima i Austrija. Erdogan nije dobrodošao u velikom delu zapadne Evrope - podvlači Jakšić.

O daljim političkim potezima Kurca govorio je i politički stručnjak Florijan Biber.

- Kurc je bio zainteresovan za zapadni Balkan, ali se fokusirao na zatvaranje migrantskih ruta. On naginje savezu sa FPO, koji daje podršku nezavisnosti Republike Srpske i protivi se nezavisnosti Kosova. To bi moglo da bude razorno za zapadni Balkan ukoliko se neko iz redova te stranke nađe na mestu ministra spoljnih poslova - rekao je Biber.

Da ostaje pri svojoj antiimigracionoj politici, potvrdio je juče i sam Kurc.

- Ostajem pri svojim stavovima o izbeglicama. Nadam se da ćemo što pre formirati vladu - kazao je političar, koji će, kako sada stvari stoje, nakon osvajanja 31,36 odsto podrške najverovatnije postati najmlađi kancelar u istoriji Evrope.

Inače, u Austriji živi oko 300.000 Turaka koji će pod novim kancelarom morati da se strože pridržavaju pravila života po evropskim standardima.

Srbi pomogli Kurcu da pobedi

Boško Jakšić ocenjuje da je većina Srba glasala za Kurca iz dva razloga.

- Jedno je njegovo prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem, a drugo je to što su naši građani skloni tome da poklanjaju glas desnici. Svi su izgledi da neće doći do koalicije OVP i SPO. Da li će Kurc napraviti savez sa FPO, zavisi od Štrahea, koji je na njega ljut jer mu je preuzeo deo glasova - smatra Jakšić.

Reakcije

Hajnc-Kristijan Štrahe, lider FPO

Nadam se da će Kurc pregovorati s nama. Ali, mislim da će OVP i SPO, iako se svađaju, ponovo sarađivati

Kristijan Kern, šef SPO

Priznajem da smo napravili greške. Jasno je da je Austrija skrenula udesno, kao i to da se OVP i FPO približavaju

Angela Merkel, nemačka kancelarka

Nisam dramatično zabrinuta zbog razlika u stavovima sa Kurcom prema politici izbeglica
 

Johanes Han, komesar EU

Pobedom partije čiji sam bio član nije došlo do skretanja udesno. Svaka austrijska vlada će biti proevropska
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Čestitam Sebastijanu Kurcu, mom poštovanom prijatelju, na pobedi i verujem da će odnosi Srbije i Austrije u budućnosti biti još bolji

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading